Direktor Gradske plinare Zagreb dao ostavku

Autor: N.D. Objavljeno: 26.09.2022. 🕜 10:46 Lokacija: Zagreb

Miroslav Živko nije želio potpisati sudužništvo u ogromnom kreditu Zagrebačkog Holdinga

Miroslav Živko, direktor Gradske plinare Zagreb, podnio je ostavku te se zahvalio zaposlenicima te gradske tvrtke. Živko od 2010. godine radi u GPZ-u, na raznim odgovornim poslovima, a od studenoga 2021. na mjestu je direktora - člana Uprave tvrtke. Živko je obavijestio zaposlene i članove Nadzornog odbora putem maila, u kojem nisu navedeni razlozi ostavke, no neslužbeno se može čuti da je riječ o tome da je odbio potpisati sudužništvo u kreditu od 240 mil. eura Zagrebačkom holdingu. 

Naime, Holding nije poštovao proceduru vezano za kredit kojim bi refinancirao dugove iz vremena vladavine M. Bandića, što bi tri gradske tvrtke, koje su sudužnici tom kreditu - Gradsku plinaru Zagreb, Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu i Vodoopskrbu i odvodnju - moglo gurnuti u posebno nepovoljnu financijsku situaciju, jer proizlazi da jamče svojom imovinom. 

Prekršena procedura

Isto tako, Zagrebački holding, u vrijeme dok su o kreditu raspravljali na Skupštini grada Zagreba, nije imao dozvolu, potporu i suglasnost Gradske plinare Zagreb za sudužništvo u kreditu. Nadzorni odbor uopće nije donio odluku o sudužništvu te tvrtke na kredit Zagrebačkog holdinga. Nisu ni mogli nakon što je direktor te tvrtke odbio potpisati odluku o sudužništvu, a Živko je sada napustio funkciju.

Inače, Gradska plinara Zagreb Opskrba, sestrinska tvrtka GPZ-a, nagomilala je minus od više stotina milijuna kuna na nepravodobnom ugovaranju plina za kućanstva a to bi prema jednoj ideji trebalo rješavati prodajom cijele tvrtke GPZ-a i Opskrbe, dokapitalizacijom od strane HEP-a, koji za to, dakako, nije raspoložen. 

GPZ Opskrba suočava se trenutno s ogromnim pritiskom zahtjeva za promjenu opskrbljivača plinom, jer deseci tisuća građana "bježe" iz tržišne u javnu uslugu, na područjima gdje GPZO tu uslugu pruža. Rok za obradu zahtjeva prema odluci HERA-e i dalje je kraj ovog mjeseca, iako su iz plinare višekratno upozoravali da je nerealistično da će sve zahtjeve i uspjeti obraditi. Svi uvjeravaju da nitko neće ostati bez plina. Novog direktora vjerojatno neće biti samo tako lako naći...

TAGOVI