Otvoren plinovod Baltička cijev

Autor: B.O. Objavljeno: 28.09.2022. 🕜 08:38 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Plin bi novim plinovodom trebao poteći 1. listopada

Predstavnici vlada Poljske, Danske i Norveške jučer su otvorili Baltičku cijev, novi plinovod kojim će se transportirati prirodni plin iz Norveške preko Danske u Poljsku

"Doba ruske dominacije plinom se bliži kraju, doba obilježeno ucjenama, prijetnjama i prisilom", rekao je u utorak poljski premijer Mateusz Morawiecki na simboličnoj inauguraciji kompresorske stanice Baltičke cijevi u Goleniówu u blizini poljskog lučkog grada Szczecina. 

Najvažniji dobavljač prirodnog plina mnogim europskim zemljama do sada je bila Rusija. Isporuke Sjevernim tokom 1 u Njemačku su smanjene na nulu nakon ruske invazije na Ukrajinu, a otkrivena su brojna curenja iz tog te njegovog sestrinskog plinovoda Sjeverni tok 2.

 

Geopolitički korak 

Počinje nova era energetske suverenosti i slobode, rekao je Morawiecki. Solidarnost može učiniti kontinent sigurnijim, dodao je. 

"Ovaj dan označava ključni geopolitički korak za sve nas", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen

Norveški ministar za naftu i energetiku Terje Aasland rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin želi podijeliti Zapad, ali da mu to ne polazi za rukom. 

Baltička cijev je 900 kilometara dugačak ogranak postojećeg plinovoda Europipe II, koji ide od Norveške kroz Sjeverno more do njemačke pokrajine Donje Saske. 

Norveški prirodni plin se u budućnosti također može transportirati na istok kroz Baltičku cijev. Ona je, naime, povezana s postojećim plinovodom zapadno od Danske u Sjevernom moru, zatim vodi do danskog kopna i dalje kroz Baltičko more do Poljske.

 

Subvencija EU-a 

Troškovi gradnje tog projekta iznose 1,6 milijardi eura, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Poljski operator plinske infrastrukture Gaz-System i danska državna tvrtka Energinet dali su najveći udio. Energinet je odgovoran za cjelokupni rad elektroenergetskog i plinskog sustava u Danskoj. Plinovod Baltička cijev subvencioniran je s 250 milijuna eura iz fondova Europske unije. 

Plin bi tim plinovodom trebao teći od 1. listopada. 

Poljska naftna i plinska skupina PGNiG očekuje da će sljedeće godine u Poljsku stići najmanje 6,5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina. Sljedeće godine pak taj broj trebao bi iznositi 7,5 milijardi kubičnih metara, objavili su u utorak iz te tvrtke.

TAGOVI