Petrinić: svi koji žele i mogu, neka prijeđu

Autor: B.O. Objavljeno: 28.09.2022. 🕜 11:25 Lokacija: Zagreb

Energo očekuje prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge

Približno tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod Energa, riječkog distributera i opskrbljivača prirodnim plinom i toplinskom energijom, od protekle subote je zatražilo prelazak na opskrbu tim energentom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika. 

Direktor Sektora plina u Energu Duško Petrinić rekao je to Hini, dodavši da je Energo do sada imao oko 12 tisuća korisnika u kategoriji kućanstava na tržišnoj osnovi te da će uvjeti za kućanstva sigurno biti bolji u javnoj usluzi. 

"Svi koji žele i mogu, neka prijeđu na opskrbu plinom u obavezi javne usluge, odnosno po reguliranoj cijeni, u GPZ-Opskrbu, jer je to cijena koju je odredila država i koja je subvencionirana", poručio je. 

Dodao je i da je cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s Energom trenutno niža nego u javnoj usluzi, ali da se očekuje da će od 1. listopada biti višestruko veća.

 

Korisnički zahtjevi 

Na pitanje o utjecaju prelaska korisnika iz kategorije kućanstava kod drugog opskrbljivača, Petrinić kaže da Energo i dalje obavlja poslove distribucije te da njegovo poslovanje nije upitno, ali i da se, nakon energetske krize, nadaju povratku korisnika. Naveo je također da cijena toplinske energije za korisnike Energa ostaje ista, jer je Vlada odlučila subvencionirati cijenu ulaznog energenta, javlja Hina

Iz riječkog Energa pozvali su u ponedjeljak korisnike plina u kategoriji kućanstva po tržišnim načelima da Energu dostave zahtjev za promjenom opskrbljivača, odnosno da zahtjev za opskrbom plinom u obvezi javne usluge koji su već poslali GPZ-Opskrbi, dostave i u Energo, jer u protivnom njihov zahtjev neće biti obrađen. 

Svi zahtjevi zaprimljeni do 30. rujna omogućuju korištenje javne usluge opskrbe plinom od 1. listopada, a nakon toga Energo će nastaviti zaprimati zahtjeve korisnika i provoditi prelazak s datumom njihova zaprimanja. 

Iz Energa napominju da se, iako je u ugovorima sklopljenima između korisnika i Energa kao datum isteka naveden 30. rujna, ugovori automatski produžuju ako korisnik u propisanom roku nije podnio zahtjev za prelazak na javnu uslugu, tj. GPZ-Opskrbu, pa će korisnik koji nije zatražio takav raskid ugovora i dalje ostati korisnik Energa.

 

Tri načina 

"Nastavno na odluku HERA-e od petka, 23. rujna, kojom je određeno da je Energo u obvezi prikupiti i obraditi zahtjeve korisnika plina kategorije kućanstvo za prelazak na korištenje javne usluge, molimo sve korisnike plina iz navedene kategorije koji žele Energo zamijeniti opskrbljivačem u obvezi javne usluge, GPZ-Opskrbe, da nas kontaktiraju", pozvali su iz Energa navodeći tri moguća načina da to učine. 

Na Energovim stranicama je od utorka postavljena poveznica na obrazac u koji treba upisati svoje identifikacijske podatke, nakon čega će biti obavljena promjena opskrbljivača. Za sve daljnje korake korisnici će biti kontaktirani iz GPZ-Opskrbe. Korisnici se mogu javiti Energu i telefonom ili na adresu podrska@energo.hr proslijediti obrazac kojeg su već poslali GPZ-Opskrbi za promjenu opskrbljivača ili navesti svoje podatke. 

Na nedavnoj sjednici riječkog Gradskog vijeća raspravljalo se o cijenama plina koje kućanstva koriste za grijanje, pripremu tople vode i kuhanje. Na prijedlog Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera i dodatnog prijedloga Kluba vijećnika HDZ-a donesen je zaključak kojim se gradonačelniku nalaže da kao predstavnik većinskog vlasnika, Grada Rijeke u Energu te kao predsjednik Skupštine tog trgovačkog društva hitno sazove sjednicu Skupštine radi razmatranja mogućnosti da se osigura što prihvatljivija cijena za korisnike usluge opskrbe plina te da se ispita mogućnost preuzimanje javne usluge opskrbe plina, a da se pritom ne ugrozi poslovanje Energa.

TAGOVI