Miševi i šišmiši zaustavili plinovod Baltička cijev u Danskoj

Autor: N.D. Objavljeno: 04.06.2021. 🕜 11:16 Lokacija: Varšava (Poljska)

Poljska se bori za svoj plinovod koji je povezuje s Norveškom

Danska odluka o ukidanju okolišne dozvole za Baltičku cijev, plinovod koji povezuje Poljsku s norveškim plinskim poljima preko Baltičkog mora i Danske, nema utjecaja na provedbu projekta, rekao je poljski mrežni operater Gaz-System. Danski plinski mrežni operater Energinet, koji gradi plinovod, izjavio je u četvrtak da je izgradnja Baltičke cijevi zaustavljena u Danskoj nakon ukidanja okolišne dozvole, zbog zaštite zakonom zaštićenih miševa i šišmiša. 

Danska agencija za zaštitu okoliša izdala je dozvolu za gradnju prije nego što je dovoljno pojašnjeno hoće li te životinje biti zaštićene tijekom gradnje plinovoda. Ekološka dozvola za 900 km plinovoda koji treba smanjiti poljsku ovisnost o ruskom plinu izdana je u srpnju 2019.

Zaštićene vrste

Iako će danski izvođači očigledno čekati deljnje eko-studije o zaštiti miševa i šišmiša, poljski graditelji se ne to ne osvrću. "Odluka ne utječe na provedbu projekta Baltičke cijevi od strane Gaz-Systema", rekao je poljski operater u priopćenju. 

Plinski projekt, za koji je Poljska očekivala da će biti spreman 2022. godine, ključan je u planovima Varšave da smanji oslanjanje na rusku opskrbu plinom. "Građevinski radovi na projektu Baltičke cijevi, za koje je tvrtka odgovorna, kako na kopnu, tako i u Baltičkom moru, odvijaju se glatko i po rasporedu", također je rekao Gaz-System. Tvrtka je u kontaktu s danskim operatorom tražeći objašnjenje situacije. Gaz-System nije pružio više informacija i nije bio odmah dostupan za komentiranje koliko je napredovala izgradnja plinovoda, objavio je Reuters.

TAGOVI