Nastavak okrupnjavanja plinskog tržišta

Autor: B.O. Objavljeno: 14.06.2021. 🕜 15:31 Lokacija: Zagreb

HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina

HEP Plin je s komunalnom tvrtkom Darkom iz Daruvara potpisao Ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela u trgovačkom društvu Darkom distribucija plina. Tako je na upravljanje dobio 166 kilometara plinske distribucijske mreže u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

U nazočnosti predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka, Ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela, ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna, potpisali su u sjedištu HEP-a u Zagrebu Damir Pećušak, direktor HEP Plina te Ivana Djedović i Boro Karačić, predsjednica i član Uprave Darkoma, komunalne tvrtke u vlasništvu pet jedinica lokalne samouprava s područja Bjelovarsko-bilogorske županije: Grada Daruvara i općina Sirač, Đulovac, Končanica i Dežanovac.

 

Plinska mreža 

Kupovinom Darkom distribucije plina, HEP Plin je dodatno ojačao položaj najvećeg distributera u Hrvatskoj prema duljini plinske mreže u svom vlasništvu. 

S današnjom akvizicijom, HEP Plin će upravljati s gotovo 4.600 kilometara plinske mreže u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Krapinsko-zagorskoj županiji i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kroz koju se opskrbljuje više od 100 tisuća korisnika. 

"Zahvaljujući aktivnoj politici širenja na hrvatskom plinskom tržištu koju zagovara i provodi ova Uprava, HEP Plin je danas jedan od najvažnijih subjekata na tržištu plina. Sinergija ukupnog plinskog poslovanja na razini HEP grupe i snažan financijski položaj HEP-a jamstvo su sigurne i kvalitetne usluge svim našim korisnicima pa tako i potrošačima plina na daruvarskom području", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

 

Samostalni gospodarski subjekt 

Darkom distribucija plina djeluje u jugoistočnom dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije, ima više od šest tisuća korisnika, od čega 5.300 iz kategorije kućanstvo, te upravlja sa 166 kilometara distribucijske mreže kroz koju godišnje isporučuje oko 12 milijuna prostornih metara plina

Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a do pripajanja HEP Plinu, Darkom distribucija plina nastavlja poslovati kao samostalan gospodarski subjekt, ali u okviru HEP grupe, čime se za korisnike stvaraju preduvjeti pružanja još sigurnije opskrbe plinom

"Preuzimanje Darkom distribucije plina dio je strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom plinskom tržištu. Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, 2019. tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice, 2020. tvrtke PPD-Distribucija plina i PPD-Opskrba kućanstva u Vukovaru te distribucijska mreža Općine Bizovac. Krajem ožujka ove godine, HEP Plin je po prvi put iskoračio izvan istočne Hrvatske preuzevši Gradsku plinaru Krapina", priopćeno je iz HEP-a. 

Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju nove i obnovu postojeće plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i pametnih plinomjera, čime se osiguravaju temelji za jačanje konkurentnosti, daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge.

TAGOVI