Čak 11 EU zemalja želi prestati financirati prekogranične projekte u plinu

Autor: N.D. Objavljeno: 02.06.2021. 🕜 11:38 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Ne primješavanju vodika prirodnom plinu nakon 2030. - to je neprihvatljivo!

Njemačka, Danska, Nizozemska i još osam zemalja odbit će plan produženja potpore Europske unije prekograničnim projektima za transport prirodnog plina i umjesto toga zalagati se za pravila o isključivanju fosilnih goriva, navodi se u dokumentu koji je vidio Reuters. Pravila EU-a "TEN-E" definiraju koji se prekogranični energetski projekti mogu označiti projektima zajedničkog interesa (PCI), dajući im pristup određenim EU fondovima i ubrzanim dozvolama. EU prepravlja pravila u skladu sa svojim ciljevima klimatskih promjena, a u prosincu je Europska komisija predložila novu verziju koja isključuje naftnu i plinsku infrastrukturu. Taj stav podržava najmanje 11 zemalja EU, navodi se u zajedničkom dokumentu Austrije, Belgije, Njemačke, Danske, Estonije, Španjolske, Irske, Luksemburga, Latvije, Nizozemske i Švedske. 

Ne primješavanju vodika

"TEN-E ne smije olakšati ulaganja u infrastrukturu za fosilna goriva niti miješanje vodika s fosilnim gorivima", stoji u dokumentu koji je vidio Reuters. "TEN-E mora doprinijeti razvoju okvira za održiv put daleko od oslanjanja na fosilna goriva." Pravila će biti svojevrstan "lakmus test" EU ambicija da će dovesti svoje emisije na nulu do 2050. godine. Intervencija dolazi nakon što je Portugal izradio prijedlog stava država članica o reviziji TEN-E, koji bi produžio financiranje nekih plinskih projekata. 

U tom se prijedlogu kaže da bi do 2030. godine bila dopuštena ulaganja u naknadnu prilagodbu plinovoda za prijevoz vodika primiješanog prirodnom plinu. Prijedlog kaže da bi se plinski PCI projekti u otočnim zemljama Malti i Cipru trebali zadržati sve dok se te zemlje u potpunosti ne povežu s europskom plinskom mrežom. To bi moglo pomoći u osiguranju završetka grčkog, ciparskog i izraelskog plinovoda Eastmed za opskrbu Europe plinom iz istočnog Sredozemlja. 

"Ovaj nedostatak ambicija je neprihvatljiv", rekao je diplomat EU iz jedne od zemalja koje traže ukidanje fosilnih goriva. Portugal je odbio komentirati. Veleposlanici EU razgovarat će o prijedlogu sutra. Države članice i Europski parlament moraju pregovarati i odobriti pravila TEN-E.

TAGOVI