Sjeverni tok se dovršava, SAD neće uvesti sankcije

Autor: N.D. Objavljeno: 20.05.2021. 🕜 09:27 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Biden želi bolje odnose s Njemačkom, a ruski brod-polagač cijevi neometano radi

U sporu oko rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2 kroz Baltičko more američka vlada za sad odustaje od sankcija protiv kompanije koja upravlja plinovodom i njezinog njemačkog direktora. Oporbeni republikanci su zato vrlo ljuti na predsjednika Joe Bidena. Američki internetski portal Axios i CNN javljaju da predsjednik Biden želi svakako izbjeći zaoštravanje odnosa s Njemačkom. Ali, prema istim navodima, bit će uvedene nove sankcije protiv ruskih brodova koji su uključeni u izgradnju plinovoda. Axios piše da američki State Department planira uskoro Kongresu predati izvještaj o Sjevernom toku 2. 

U izvještaju bi trebalo stajati da kompanija Sjeverni tok 2 i njezin direktor Matthias Warnig čine djela „dostojna sankcija". Ali, prema posebnim propisima, sankcije ne bi trebale stupiti na snagu zbog američkih nacionalnih interesa.Oporbeni Republikanci su, prema pisanju medija, u utorak oštro kritizirali Bidenovu vladu zbog odustajanja od sankcija protiv Sjevernog toka 2. 

"Nečuveno!"

Nečuveno. Nepoštujući američke zakone Biden aktivno pomaže Putinu da izgradi svoj plinovod", napisao je konzervativni senator Ted Cruz na Twitteru. „Bidenova vlada se razvija u najljubazniju vladu prema Rusiji u modernoj eri." Republikanski senator Ben Sasse je rekao kako je Biden prije samo dva mjeseca Putina nazvao „ubojicom", a da „danas želi Putinu, njegovom režimu i kompanjonima u ruke dati ogromnu stratešku polugu u Europi". 

U međuvremenu, najveći ruski specijalizirani brod Akademik Cherskiy 27. travnja počeo je s polaganjem plinovoda u danskim vodama, a posao se odvija sukladno dobivenim dozvolama danskog regulatora. Gazprom dovršava izgradnju plinovoda vlastitim sredstvima, jer su švicarski i talijanski izvođači zaustavili posao zbog američkih sankcija uvedenih pred Božić 2019. Plinovod se smatra 95% dovršenim. Njemačka je u travnju pustila u rad kopneni dio plinovoda - plinovod EUGAL, kapaciteta 55 mlrd. m3 plina godišnje, koji će omogućiti opskrbu plinom u Njemačkoj i drugim zemljama. Rusija je objavila da će kompletan plinovod bitipušten u rad ove godine. 

Biden je zbog Sjevernog toka 2 u prilično bezizlaznoj situaciji, kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu. S jedne strane želi odlučno suprotstaviti se Rusiji i zbog toga je protiv plinovoda. S druge strane, želi ponovo poboljšati odnose s Njemačkom i drugim zapadnim saveznicima, nakon što je Donald Trump više puta vrijeđao transatlantske partnere, objavio je Deutsche welle.

TAGOVI