Prvi 'small scale' pretovar LNG-ja na Sredozemlju

Autor: B.L. Objavljeno: 24.05.2021. 🕜 08:41 Lokacija: Zagreb

Mjesto radnje: Hrvatska, terminal u Omišlju

Na novom terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju na otoku Krku 21. svibnja ove godine uspješno obavljen tzv. ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina ('re-loading') s FSRU broda 'LNG Croatia' na manji brod za prijevoz LNG-ja. Radi se o prvom 'small scale' pretovaru LNG-ja na Sredozemlju, što Hrvatsku čini predvodnicom na tržištu pružanja takve usluge. Naime, LNG ovaj put nije uplinjen i transportiran s terminala u hrvatski plinski transportni sustav, već je pretovaren na manji brod ('Avenir Accolade' kapaciteta 7000 m3) koji je nakon pretovara otplovio prema terminalu na Sardiniji. Time je Hrvatska obila mogućnost trgovanja LNG-jem i morem.

Taj posve novi poslovni model otvara brojne mogućnosti u turizmu i gospodarstvu jer se njime omogućava tzv. bunkering, odnosno mogućnost primanja i punjenja drugih brodova ekološki prihvatljivijim pogonskim gorivom - LNG-jem, a čime se značajno smanjuju emisije ispušnih plinova i štetni utjecaj brodarstva na okoliš.

Tom novom uslugom terminal na Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe, izvijestio je operator terminala, tvrtka LNG Hrvatska.

TAGOVI