Eni u razgovorima s Gazpromom i Austrijancima oko deblokada isporuke plina

Autor: N.D. Objavljeno: 04.10.2022. 🕜 08:20 Lokacija: Rim (Italija)

To baš neće ići tako lako...

Talijanska energetska grupa Eni pregovara s ruskim Gazpromom i austrijskim Gas Connect Austria kako bi istražila potencijalne opcije za deblokadu opskrbe ruskim plinom preko Austrije, rekao je glasnogovornik Enija. Isporuke ruskog plina Italiji su stale jer Gazprom zbog regulatornih izmjena u Austriji nije osigurao novonametnute garancije transporteru plina kroz Austriju, objasnio je prvi čovjek ENI-a Claudio Descalzi

 "Eni namjerava procijeniti s austrijskim operaterom i Gazpromom neke opcije za deblokadu opskrbe, ali je prerano davati detalje prije nego što se strane dogovore o stvarnoj izvedivosti", rekao je glasnogovornik za Reuters. Descalzi je rekao da Eni razmatra da na sebe preuzme plaćanje 20 milijuna eura garancija te se nada da će problem biti riješen ovaj tjedan. "Teško je zamisliti da kompanja koja želi platiti u rubljima može osigurati garancije u eurima", rekao je Descalzi i naglasio da do prestanka isporuke apsolutno nije došlo zbog geopolitičkih razloga. 

Tek 10% uvoza iz Rusije

Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiji, izvijestio je u subotu da će opskrba ruskim plinom koja inače dolazi preko Austrije kroz ulaznu točku Tarvisio biti na nuli za vikend, a Gazprom za poremećaj krivi regulatorne promjene u Austriji. U bilješci objavljenoj na platformi talijanskog operatera za razmjenu energije GME, Eni je rekao da se očekuje da će situacija ostati ista do 4. listopada. 

Glavina ruskog plina u Italiju stiže iz Ukrajine, a do prestanka isporuke u subotu Italija je dobivala oko 20 mil. m2 ruskog plina dnevno, što je 9-10% ukupnog uvoza. Prije rata u Ukrajini Italija je uvozila 40% plina iz Rusije, objavio je The Local. Premijer na odlasku Mario Draghi zaključio je ugovore o dobavi iz drugih pravaca, a plinska skladišta su trenutno na 90%. 

TAGOVI