U čemu je problem s katarskim LNG-om?

Autor: N.D. Objavljeno: 18.10.2022. 🕜 15:35 Lokacija: Doha (Katar)

Europa će biti u velikom problemu 2023., kad se rezerve isprazne, upozorava ministar energetike

Katarski proizvođač plina QatarEnergy radi na povećanju proizvodnje plina u uvjetima pojačane globalne potražnje, ali ove zime neće prema Starom kontinentu preusmjeravati ukapljeni plin (LNG) ugovoren s azijskim kupcima, upozorio je u utorak izvršni direktor katarske kompanije."Ugovori su za Katar apsolutno sveti... Dakle, kada s azijskim ili europskim kupcem potpišemo ugovor, mi ga poštujemo", rekao je novinarima izvršni direktor QatarEnergyja Saad al-Kaabi, ujedno i katarski ministar energetike, objavio je Reuters. Katar tradicionalno 70% LNG-a usmjerava u Aziju, gdje ima ugovore zaključene na 15 do 20 godina.

"U Europu će biti otpremljena ugovorena količina. No, plin se neće uzimati od azijskih kupaca i slati u Europu", dodao je al-Kaabi. Stav Katara je principijalan već mjesecima, gdje je bilateralno u susretima s europskim državnicima jasno rečeno da ne računaju na veće količine plina od ugovorenih. 

Katarski ministar energije je, piše Financial Times, upozorio da će Europa ove zime imati dovoljne rezerve plina za grijanje i proizvodnju električne energije, no problem će nastupiti kad se te zalihe isprazne 2023. Saad al-Kaabi je rekao da će za Europu biti "puno gore" iduće godine, ako bude jaka zima, a energetska kriza mogla bi se po njegovim riječima protegnuti "do sredine dekade" ako se nastavi rat u Ukrajini i (ruski) plin "ne započne opet teći", rekao je. Naglasio je da ne može precizno govoriti o budućnosti s "nula posto ruskog plina". 

Europa nema izbora

"Ako je to slučaj, onda mislim da će problem biti ogroman i još jako dugo", rekao je. „Jednostavno nemate dovoljno volumena za uvoz da zamijenite taj plin dugoročno, osim ako ne kažete 'Gradit ću ogromne nuklearne elektrane, dopustit ću ugljen, koristit ćemo loživa ulja.'”, citira FT al-Kaabija.
Prema analitičkoj kući Bernstein Research Europa bi za zamjenu svih količina ruskog plina trebala godišnji uvoz 112 mil. tona LNG-a, što je ekvivalent gotovo trećini današnjeg globalnog tržišta. 

Katar je u razgovorima s Velikom Britanijom da postane zajamčeni dobavljač, no prerano je reći kada bi posao bio zaključen. S Njmečkom je zaključen provizorni ugovor u ožujku, ali razgovori zapinju oko trajanja ugovora, piše FT. Doha je u razgovorima i s Francuskom, Španjolskom, Italijom, Belgijom, Poljskom i Slovačkom oko povećanja isporuka u te zemlje. 

Plin je itekako potreban Europi

Katar preferira dugoročne ugovore, koji mu daju sigurnost za investicije.  Al-Kaabi je na temu pregovora s europskim zemljama rekao da je riječ o izazovima za vlade u nastojanju kako da najbolje osiguraju plin kroz fiksne ugovore u okruženju gdje su energetske kompanije u privatnom vlasništvu. Upozorio je da bi se "Europa trebala riješiti narativa da plin dugoročno nije potreban", referirajući se na europsku klimatsku agendu koja tendira obnovljivcima. 

Katar ima veliki plan za povećanje izvoznih kapaciteta, što je optimistično, no za to treba vremena. Računa se da će joint-venture s Exxon Mobileom do 2025. dodati tržištu 16 mil. tona LNG-a godišnje. Katarski projekt North Field, vrijedan 30 mlrd. USD uključuje povećanje kapaciteta za ukapljivanje plina do 2027. sa 77 milijuna tona na 126 milijuna tona godišnje. Katarski proizvođač plina potpisao je ove godine s tvrtkama TotalEnergies, Shell, Exxon, ConocoPhillips i Eni ugovore o prodaji udjela u projektu proširenja proizvodnje ukapljenog plina, a ove godine planira postati i najveći svjetski trgovac LNG-om. U rujnu QatarEnergy imenovao je francuski TotalEnergies prvim partnerom u projektu North Field South.

TAGOVI