Shell: Globalna energetska kriza će se produbljivati

Autor: N.D. Objavljeno: 30.06.2022. 🕜 12:41 Lokacija: London (Velika Britanija)

Teške tržišne okolnosti mogle bi biti još teže, a ideje G7 i EU-a nisu realistične

Svijet ulazi u “turbulentno razdoblje” jer smanjenje zaliha ukapljenog prirodnog plina (LNG) i nedostatak kapaciteta za novu proizvodnju nafte, u kombinaciji sa sankcijama Rusiji, pogoršava globalnu energetsku krizu, izjavio je jučer glavni izvršni direktor britansko-nizozemske energetske tvrtke Shell Plc Ben van Beurden za američki Bloomberg. Ben van Beurden je skeptičan i prema prijedlogu čelnika G7 (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan), o uvođenju ograničenja cijena ruske nafte., o čemu su raspravljali na sastanku održanom od 26. do 28 lipnja u Njemačkoj. Tom su prigodom potvrdili svoju namjeru da smanje ovisnost o energentima iz Rusije i razmatralo se da probno počnu ograničavati cijene za te ruske energente. “Već se vide svi nedostaci (u ovim prijedlozima)”, citira Bloomberg riječi čelnika Shella. 

On smatra da će predloženi sustav funkcionirati samo ako mu se pridruži širok raspon zemalja, koje nisu ograničene na Europu i Sjedinjene Države, što je malo vjerojatno. U suprotnom će, smatra van Beurden, ruska sirova nafta biti poslana onim državama koje su zadovoljne svojim vezama s Moskvom. Čelnik Shell-a smatra da će u Europu pritjecati više ukapljenog prirodnog plina, ali da dodatne zalihe neće nadoknaditi gubitke uzrokovane povlačenjem ruskih energenata. 

Shell i Quatar Energy u partnerstvu

Bloomberg je jučer također izvijestio i da bi Shell uskoro mogao objaviti o partnerstvu s Qatar Energy i navodi kako Katar povećava kapacitet LNG-a jer Europa traži veću opskrbu tim energentom. Udio ruskog plina u EU od travnja 2021. do travnja 2022. smanjio se s 45% na 31%, dok je udio plina koji stiže plinovodima pao s 40% lani na 26% ove godine. Samo u travnju, piše CNBC, uvoz LNG-a u EU oborio je rekord s 12,6 milijardi m3 plina, što je rast od 36% u odnosu na isti period lani. To ukazuje da europska diverzifikacija dobave počinje funkcionirati, no pitanje cijena uništava konkurentnost Starog kontinenta. 

Katar je jedna od rijetkih zemalja koja može značajno zamijeniti ruske opskrbe energijom u Europi, iako ne dok ne počne pritjecati dodatni plin. Katar sada planira drugu fazu proširenja proizvodnje pod nazivom North Field South, projekt vrijedan 29 milijardi USD, koji bi mogao povećati Katarsku proizvodnju sa maksimalno 77 milijuna tona na 110 milijuna do 2026.. 

TAGOVI