Koje industrije će biti najpogođenije dođe li do manjka plina na tržištu

Autor: N.D. Objavljeno: 28.11.2022. 🕜 14:53 Lokacija: Munchen (Njemačka)

Više od polovine njemačke kemijske industrije trebat će smanjivati proizvodnju

Prema njemačkom Institutu Ifo, čak 57% njemačke kemsijske industrije moralo bi smanjiti proizvodnju u sljedećih šest mjeseci kako bi ostvarili dodatne uštede prirodnog plina. U anketi provedenoj među njemačkim proizvođačima, kemijska bi industrija bila jedna od najviše pogođenih da su dodatno smanjili upotrebu prirodnog plina. 

U proteklih šest mjeseci 17,3% branše već je smanjilo proizvodnju kako bi postigle uštede plina, u usporedbi sa smanjenjem proizvodnje u ukupnoj proizvodnji od 14,1%, objavio je Ifo, pojasnivši da 59% anketiranih tvrtki koristi prirodni plin u svojim proizvodnim procesima. Od njih, 75% je reklo da je uspjelo uštedjeti na plinu u posljednjih šest mjeseci bez smanjenja proizvodnje. “Ovaj veliki udio je ohrabrujući, ali razlike među industrijama su značajne. Štoviše, čini se da ponestaje potencijala za daljnje uštede bez pada proizvodnje”, rekla je Karen Pittel, direktorica Ifo centra za energiju, klimu i resurse. 

Staklo, keramika i farmaceuti

Samo su dvije druge industrije bile izložene većem riziku od smanjenja proizvodnje kako bi se postigle uštede prirodnog plina od kemijske - 69% tvrtki u industriji stakla i keramike i 67% u farmaceutskoj industriji. Od onih koje su već smanjile proizvodnju kako bi postigle uštede prirodnog plina, 17,3% kemijskih tvrtki zauzelo je četvrto mjesto nakon tiska (40%), proizvodnje i obrade metala (35%) i proizvodnje tekstila (25%). 

"Što se tiče sljedećih šest mjeseci, tek 38,8% sveukupnih proizvodnih tvrtki kaže da će moći dodatno smanjiti svoju potrošnju plina uz zadržavanje proizvodnje na istoj razini. Čak, 41,4% industrijskih tvrtki kaže da je jedini način da uštede više plina ako istovremeno smanje proizvodnju.", zaključak je analize.  Proizvodnja kože i kožarskih proizvoda više nema prostora za uštedu i mogla bi potpuno stati, prema anketi industrije provedenoj u listipadu.

Ifo je zaključio da je 12,3% svih industrijskih tvrtki reklo da bi moralo potpuno zaustaviti proizvodnju ako žele dodatno smanjiti potrošnju plina, s proizvođači hrane i stočne hrane (27%), tiskare (24%) i proizvođači metalnih proizvoda (24%) su najviše pogođeni. Analitičari Oxford Economicsa objavili su ranije u studenom da i dalje postoje rizici od zatvaranja industrije koja ovisi o potrebi za prirodnim plinm za proizvodnju električne energije u narednim mjesecima.

TAGOVI