OMS Upravljanje privremeno ostalo bez dozvole za trgovanje plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 06.12.2022. 🕜 15:05 Lokacija: Zagreb

HERA je oduzela dozvolu tvrtki koja ju nije ni trebala dobiti

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) krajem studenog privremeno je oduzela dozvolu za trgovanje plinom tvrtki OMS Upravljanje. To se dogodilo tri mjeseca nakon izbijanja "afere Škugor", kojom je INA oštećena za oko milijardu kuna na preprodaji plina preko spomenute tvrtke, što je ustanovila USKOK-ova istraga. Suvlasnici te tvrtke su Goran Husić i odvjetnik Josip Šurjak. 

Prema podignutoj optužnici Škogor je osmislio poslovni odnos u kojem je INA prodavala plin Plinari istočne Slavonije po povlaštenoj cijeni, a PIS ga je prodavao OMS Upravljanju koje ga je prodajući za bitno višu cijenu ostvarilo profit od gotovo milijardu kuna. Tvrtka OMS Upravljanje osnovana je u studenom 2019. i dobila je HERA-inu dozvolu jer je djelatnost trgovine plinom po svemu sudeći nedovoljno dobro regulirana. 

Kako je ustanovljeno, OMS Upravljanje nije zadovoljavavalo tražene zahtjeve za dozvolu, u smislu iskustva i stručnih referenci zaposlenih. HERA je nakon otvaranja istrage odbacila mogućnost opoziva dozvole tvrtki u istrazi, no račun tvrtke je prije tri mjeseca blokiran i tvrtka ne ispunjava uvjete za nastavak licence, koja joj je sada oduzeta, na sjednici 21. studenog. Zbog pitanja dozvole Sabor je propitivao nepovjerenje prvom čovjeku Upravnog vijeća HERA-e Danijelu Žambokiju, koji je zatim dao ostavku. 

TAGOVI