Dragan Kovačević o gašenju sisačke rafinerije i aferi Škugor

Autor: N.D. Objavljeno: 05.10.2022. 🕜 08:36 Lokacija: Zagreb

Bivši predsjednik Uprave JANAF-a govorit će pred oporbenim Antikorupcijskim vijem u Saboru

Bivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević potvrdio je u utorak da će se odazvati pozivu na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem zbog stanja u Ini te da će tamo odgovoriti na pitanja o sastanku u Vladi, s premijerom Plenkovićem na kojem se navodno govorilo o gašenju sisačke rafinerije. "Dobio sam poziv kao i nekoliko ostalih i mislim da bi svakome trebala biti sveta dužnost kad te pozove najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj da se odazoveš i da odgovoriš na pitanja koje ti postave", rekao je Kovačević u intervjuu za RTL. 

Na pitanje je li bio na sastanku na kojem je bio i premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a na kojem se, prema pisanju Nacionala, govorilo o gašenju sisačke rafinerije, Kovačević je uzvratio kako je to "pitanje za saborsku komisiju" te da će "odgovore dati pred saborskim zastupnicima". Nije htio otkriti je li premijer tada rekao ministru Ćoriću da se mora ugasiti sisačka rafinerija. 

Nacional, naime, navodi kako se Kovačević kao šef Janafa usprotivio i izbjegao potpisati sporni memorandum o izvozu hrvatske nafte na preradu u MOL-ove rafinerije, koji je bio preduvjet za zatvaranje sisačke rafinerije. 

Štetni memorandum

"Memorandum je jedan značajan dokument koji je imao stratešku dimenziju za Republiku Hrvatsku. On je imao jednu duboku dimenziju energetskih i nacionalnih interesa i ja sam u tom Memorandumu prepoznao nešto što bi moglo naštetiti nacionalnim i energetskim interesima Hrvatske", rekao je Kovačević za RTL. Podsjećamo da sporni memorandum, koji je potpisao bivši ministar Ćorić, Kovačević osobno nije potpisao, nego njemu podređeni direktor. 

Otvaranje RN Sisak

Smatra kako se sisačka rafinerija treba i može otvoriti. "Ako netko kaže ima li ona uvjete da se otvori, to vam je kao kada imate neki stari kazan za rakiju. I sa starim kazanom možete ispeći rakiju ako je potrebno i ako nemate novi. Druga stvar, ako već imate sirovinu, naftu visoke kvalitete i do nje imate tvornicu koja to može preraditi. To je kao da imate šumu, kraj te šume imate neku drvnu industriju i prodaju namještaja, a vi imate trupce i odvezete ih u Italiju te vam tada ne radi ni tvornica ni prodaja namještaja. To se trenutno događa s hrvatskom naftom koja bi se trebala prerađivati u Sisku", objašnjavao je Kovačević. 

Upitan je može li se dogoditi u sustavu da netko njemu podređen napravi takvo nešto što je napravio Damir Škugor, izvukavši više od milijardu kuna iz INA-e na preprodaji plina. "Što bi rekli: 'Dajte, molim vas'. Tko nije radio u velikim sustavima, može pričati neke druge priče. S takvim iznosima i poslovanjima bi morali biti upoznati ne samo izvršni direktor nego i Uprava i svi u tom lancu. Jednostavno, to modelski nije dobro napravljeno", kazao je. 

Kad je riječ o onome za što je optužen u "aferi JANAF", a to je namještanje poslova Kovačević kaže da "ne zna od čega se brani, jer ničega nema" jer je proces "doslovno izmišljen kroz tendencioznu i lažnu optužnicu", što je bilo namjenjeno njegovoj sotonizaciji. 

TAGOVI