Zajednički odgovor na energetsku krizu

Autor: B.O. Objavljeno: 06.10.2022. 🕜 10:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Savjetovanje o produljenju i izmjeni privremenog okvira za krizne situacije

Europska komisija poslala je članicama Europske unije na savjetovanje nacrt prijedloga za produljenje i prilagodbu Privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama. Okvir je Komisija donijela 23. ožujka kako bi se članicama omogućilo da kao potporu gospodarstvu iskoriste prilagodljivost predviđenu pravilima o državnim potporama u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine. 

Privremeni okvir za krize prvi je put izmijenjen 20. srpnja kako bi se dopunio paket mjera o štednji plina za sigurnu zimu te se uskladio s ciljevima plana REPowerEU, javlja Predstavništvo EK-a u Hrvatskoj.  

"Suočavamo se s ozbiljnom energetskom krizom koja pogađa kućanstva i tvrtke diljem Europe. Na taj zajednički izazov potreban nam je zajednički i koordiniran odgovor kojim se ne dovodi u pitanje temeljna snaga Europe – naše jedinstveno tržište. Zbog toga je Komisija uspostavila privremeni okvir za državne potpore u kriznim situacijama. Njime se utvrđuju jasni i horizontalni kriteriji primjenjivi na sve članice koji im omogućuju pružanje potrebne i razmjerne potpore svojim gospodarstvima u ovoj krizi. Budući da se ova kriza razvija i nastavlja, osiguravamo da privremeni okvir za krize ostane svrsishodan. Pokrenuli smo savjetovanje s članicama o produljenju i izmjeni privremenog okvira za krizne situacije kako bi se odgovorilo na sve razvojne potrebe članica i industrije. Prijedlogom se istodobno zadržavaju i jačaju važne zaštitne mjere kako bi se očuvali jednaki uvjeti za sve, ali i postigli naši zeleni ciljevi", izjavila je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager zadužena za politiku tržišnog natjecanja. 

Privremeni okvir za krizne situacije koji je trenutno na snazi primjenjuje se do 31. prosinca za mjere potpore likvidnosti i mjere kojima se pokrivaju povećani troškovi energije. Potpore za uvođenje obnovljivih izvora i dekarbonizaciju industrije mogu se dodijeliti do kraja lipnja 2023. godine.

TAGOVI