Srbija može uvoziti naftu iz Hrvatske, ali ne rusku

Autor: B.O. Objavljeno: 07.10.2022. 🕜 10:23 Lokacija: Zagreb

Europska unija usvojila je novi paket sankcija protiv Rusije

Kao odgovor na pripojenje ukrajinskih regija, Europska unija ovaj tjedan je usvojila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije. 

Među mjerama ističe se ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje. Stoga, više neće biti moguć tranzit sirove ruske nafte kroz Hrvatsku u Srbiju. 

Tamošnji političari sada upiru prstom u Hrvatsku kako nije učinila dovoljno u zagovaranju izuzeća na tu odluku iz osmog paketa sankcija EU-a. Jer, među prijedlozima EK-a našao se i onaj prema kojem bi se zemlje zapadnog Balkana mogle izuzeti te sankcije. 

Međutim, utvrđeno je kako one mogu uvoziti naftu iz drugih izvora te tako zadovoljiti svoje potrebe, javljaju mediji.

 

Uklanjanje ovisnosti 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na prvom sastanku Europske političke zajednice i neformalnom samitu EU-a, koji se održao ovaj tjedan u glavnom češkom gradu Pragu, izjavio kako Srbija može koristeći infrastrukturu Jadranskog naftovoda (JANAF) iz Hrvatske uvoziti svu naftu osim ruske. 

JANAF pak javlja kako je EK 18. svibnja predstavila plan REPowerEU, kao odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska agresija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Ministri financija članica EU-a postigli su 4. listopada u Luxembourgu dogovor o zajedničkom stajalištu o prijedlogu plana REPowerEU za uklanjanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, u sklopu kojega se predviđa da JANAF postane strateški europski naftovod. 

"Društvo će nadalje svakodnevno pratiti mjere Vlade, EU-a i nadležnih institucija te djelovati u skladu s njima", stoji u objavi na stranicama JANAF-a.

TAGOVI