Kovačević: Izvoz nafte u Mađarsku je bila politička odluka koju nisam podržao potpisom

Autor: N.D. Objavljeno: 07.10.2022. 🕜 09:01 Lokacija: Zagreb

INA je reagirala na izjave Dragana Kovačevića koji će svjedočiti u Saboru

Dragan Kovačević, bivši čelnik Janafa je pred Antikorupcijskim vijećem na saslušanju govorio o okolnostima potpisivanja memoranduma kojim je omogućeno gašenje rafinerije nafte Sisak, odnosno transport i preradu domaće nafte u Mađarskoj. 

Za to je bio ključan memorandum o transportu nafte u Mađarsku, koji je potpisao bivši ministar Ćorić, ali ne i Kovačević, koji je "radi javnosti", kako je rekao, izjavio da to nije u nacionalnim interesima. Kovačević je posvjedočio da potpisivanje Memoranduma napravljeno na sugestiju premijera Plenkovića. "Sastanak je bio pripreman na najvišem nivou. Ministar je na nas vršio pritiske do potpišemo Memorandum. Taj je pritisak vršen 10 godina, ja 10 godina to slušam", kazao je Kovačević pred Vijećem u četvrtak. Na sastanku su bili Plenković, Ćorić, dva premijerova savjetnika i Tena Mišetić. 

Memorandum je političko pitanje

''Taj Memorandum je političko pitanje, on je politički papir. Ina i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim čim je Ministarstvo potpisnik tog Memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Ni ministar Ćorić nije bio za da potpiše. Dva-tri puta je taj ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz Ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom jer su imali osjećaj da to nije dobro, a nije dobro da izvezete milijun tona svoga resursa u drugu državu i vraćate derivate tri do četiri puta skuplje. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je - onako - i hoće i neće, a ja sam rekao da taj Memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se taj memorandum potpiše. Tad smo se razišli u tmurnoj atmosferi. Mislio sam da će me smijeniti, iako to nisu mogli", rekao je Kovačević, koji je rekao da je možda trebao izaći sa sastanka i da je možda pogriješio jer nije dao ostavku, "ali ništa se ne bi dogodilo, proces bi išao", objavio je Dnevnik.hr. 

Nitko nije rekao da se zatvori sisačka rafinerija, već se to dogodilo nakon potpisa Memoranduma, a Kovačević tvrdi da je upozorio da će doći do zatvaranja rafinerije. Po kojoj cijeni se domaća nafta izvozi, nitko ne zna osim INA-e, kazao je Kovačević, koji nije mogao reći je li INA trebala biti u hrvatskim rukama ili nečijim tuđim, jer je pobornik da je vlasništvo nabitno, ali je važno upravljanje. 

INA: To je u inteseresu oba dioničara
 

INA-ino priopćenje podržalo je činjenicu da je riječ o odluci oba dioničara. 

"Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1,5 milijardi kuna godišnje. Odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka, Ini je omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit. Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Republici Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji – unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju INA ulaže više od 4 milijarde kuna. 

Dvije trećine nafte prerađeno u Rijeci

INA naglašava da prodaje na tržištu samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. "Primjerice, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni. Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji", kažu u INA-i.  

Memorandumom o razumijevanju između Ine i JANAF-a Ini je osigurana bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a JANAF si je osigurao veće prihode od ostvarenog transporta, kažu u naftnoj kompaniji. INA i JANAF su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma. U Ini su svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta." INA će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva.", kažu u reagiranju INA-e. 

TAGOVI