Otvoren prvi njemački LNG terminal

Autor: B. O. Objavljeno: 19.12.2022. 🕜 09:16 Lokacija: Wilhelmshaven (Njemačka)
  • Paluba tankera za LNG (izvornik: Shutterstock, 2013.)


• LNG tanker, LNG, tankeri, brodovi, pomorstvo
    Izvor: Shutterstock

U Njemačkoj bi do kraja 2023. trebala biti izgrađena još četiri LNG terminala

Njemački kancelar Olaf Scholz otvorio je u subotu prvi njemački terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Wilhelmshavenu. 

Njegova izgradnja, u rekordnom roku od nešto manje od deset mjeseci, pokazuje kako je "naša zemlja sposobna za nove početke i brzinu", rekao je. 

Plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) ukapljenog prirodnog plina uz obalu Sjevernog mora u Donjoj Saskoj trebala bi pomoći u zatvaranju jaza u njemačkoj opskrbi plinom izazvanog nedostatkom opskrbe tim energentom iz Rusije. 

Središnji dio terminala je gotovo 300 metara dugačak FSRU brod Höegh Esperanza iz kojeg će se LNG dopremljen tankerima uplinjavati u njemačku plinsku mrežu. 

 

Opskrba Njemačke 

Još četiri terminala bi trebala biti izgrađena do kraja sljedeće godine: u Brunsbüttelu, Stadeu Lubminu te još jedan u Wilhelmshavenu. 

Ti LNG terminali, prema njemačkom Saveznom ministarstvu gospodarstva i zaštite klime, mogu prihvatiti jednu trećinu prirodnog plina potrebnog za opskrbu Njemačke

Scholz je dao zeleno svjetlo za izgradnju terminala u Wilhelmshavenu i Brunsbüttelu 27. veljače, tri dana nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI