Gazprom pokrenuo proizvodnju s plinskog polja namijenjenog Kini

Autor: N. D. Objavljeno: 22.12.2022. 🕜 11:41 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Detalj plinskog sustava na Centralnoj plinskoj stanici Molve (foto: Tomislav Lazarić 2011.)

• plinski sustavi, CPS Molve, plin
    Izvor: Tomislav Lazarić

Plinovod Snaga Sibira povezan je s jedinstveno obilnim plinskim poljem Kovykta

Ruski Gazprom pokrenuo je u srijedu proizvodnju na plinskom polju Kovykta na ceremoniji koju su predvodili predsjednik Vladimir Putin i čelnik Gazproma Aleksej Miller. Polje - najveće u istočnoj Rusiji - opskrbljivat će plinom Kinu preko plinovoda Snaga Sibira, objavio je Reuters. Rezerve tog plinskog polja su jako velike i očekuje se da će razdoblje aktivne proizvodnje plina u polju biti 30 godina. Također postoje planovi za izgradnju još jednog velikog plinovoda “Snaga Sibira 2”, preko Mongolije s ciljem prodaje dodatnih 50 mlrd. m3 plina godišnje. 

Gazprom je ove godine objavaio da je novoovoreno polje u istočnom Sibiru s projektiranim povratnim rezervama plina od 1,8 trilijuna kubičnih metara i rezervama plinskog kondenzata od 65,7 milijuna tona. "S pokretanjem Kovyktinskoye, baza resursa u istočnoj Rusiji bit će značajno proširena za domaće i izvozne opskrbe plinom.", prenio je AFP Gazpromovu objavu.  Plinovod Snaga Sibira 1 započeo je isporuku plina iz polja u istočnom Sibiru u Kinu krajem 2019. godine. Proizvodnja iz polja Kovykta također će se dovoditi u taj plinovod, čiji je kapacitet 38,3 milijarde kubičnih metara godišnje. 

Godine 2020. Gazprom je u Kinu izvezao 4,1 milijardu kubnih metara plina, a 2021. 11 milijardi kubnih metara. Očekuje se da će opskrba sljedeće godine dosegnuti 22 milijarde kubnih metara. Ranije ovog mjeseca, zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je da će projekt plinovoda Snaga Sibira dostići puni kapacitet 2027. godine. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nalazi se u Kini na razgovorima s predsjednikom Xi Jinpingom gdje razgovaraju o idućim oblicima “strateškog partnerstva”. Rusija je sada treći najveći dobavljač plina za Peking.

TAGOVI