Talijanske lokalne vlasti protiv novog LNG terminala

Autor: N.D. Objavljeno: 25.11.2022. 🕜 14:54 Lokacija: Rim (Italija)

Talijanska vlada će se boriti protiv sudske tužbe protiv terminala

Talijanski grad Piombino pokrenuo je sudski spor protiv projekta koji podupire vlada za gradnju novog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u toskanskoj luci koji se smatra ključnim za pomoć u odvikavanju Italije od ruskog plina. Žalba upravnom sudu uključuje "zahtjev iz predostrožnosti" za obustavu radova na postavljanju plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU), navodi se u priopćenju općine koja se nada da će suci brzo donijeti odluku o zahtjevu. 

Talijanska vlada borit će se protiv sudske žalbe, rekao je u petak talijanski ministar energetike i okoliša. "Tih 4,5 milijardi kubičnih metara koje bi dolazile iz Piombina nam svakako trebaju", rekao je Gilberto Pichetto Fratin. Piombino, obalni grad u Toskani, obratio se upravnom sudu kako bi zaustavio projekt terminala.

Lokalci protiv 

Terminal treba biti operativan do kraja ožujka iduće godine kako bi se Italiji pomoglo da nadomjesti sve manje ruske zalihe plina, rekao je Claudio Descalzi, izvršni direktor energetske grupe Eni. Talijanski operater plinske mreže Snam već je započeo preliminarne operacije u Piombinu, ali još nije započeo građevinske radove na plinovodu koji će povezati FSRU s plinskom mrežom. 

Gradonačelnik Piombina Francesco Ferrari predvodio je lokalne prosvjede protiv projekta, tvrdeći da postoji rizik za sigurnost, okoliš i lokalna poduzeća, uključujući uzgoj ribe. "Svjesni smo energetske krize i da su nove mjere opskrbe plinom u nacionalnom interesu, ali to ne može zanemariti sigurnosna jamstva za zajednicu u Piombinu", rekao je u izjavi. Snam je odbio komentirati žalbu, javlja Reuters.

TAGOVI