FSRU Neptun priključen na plinsku mrežu

Autor: B.O. Objavljeno: 28.11.2022. 🕜 08:10 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

LNG terminal u Lubminu trebao bi uskoro krenuti s radom

Novi terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u sjevernoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg i Pomorje koncem proteklog tjedna priključen je na europsku plinsku mrežu te je spreman za uporabu, objavio je u petak operator plinske mreže Gascade. 

Priključni plinovod za privatni LNG projekt operatora Deutsche Regas dovršen je u samo nekoliko tjedana i, prema Gascadeu, mogao bi krenuti s radom sljedeći mjesec. 

Njemački grad Lubmin jedno je od nekoliko obalnih mjesta gdje bi LNG isporučen brodom trebao zamijeniti dio kopnene opskrbe ruskim plinom koja je prekinuta zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

 

Potrebne dozvole 

Plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) LNG-ja Neptun sredinom proteklog tjedna stigla je u luku Mukran na otok Rügen. 

Neptun će se od prosinca koristiti kao plutajući LNG terminal u Lubminu blizu Greifswalda, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

"Projekt je bio vremenski vrlo zahtjevan i ponosni smo što već ove zime možemo dati svoj doprinos sigurnosti opskrbe Njemačke i Europe", rekao je Stefan Petter, voditelj projekta iz Gascadea. 

No, kako bi LNG terminal u Lubminu mogao u četvrtak krenuti s radom - kako je ponajprije bilo planirano - trebaju biti ishođene sve potrebne dozvole.

TAGOVI