Kina je osigurala opskrbu katarskim LNG-jem za 27 godina

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2022. 🕜 14:49 Lokacija: Peking (Kina)

Europa se ne želi vezati za katarski LNG na 27 godina, ali Kina ne razmišlja tako

U sjenci Svjetskog prvenstva u nogometu, Katar je postigao, kako kažu, najduži sporazum ikad postignut u energetskom sektoru. Ova država je objavila da je s Kinom sklopila sporazum na 27 godina o opskrbi te zemlje ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Prema sporazumu QatarEnergy će svake godine izvoziti kineskoj naftnoj korporaciji Sinopec četiri milijuna tona LNG-a iz svog novog projekta North Field East, rekao je na konferenciji novinar katarski ministar energije Saad Šerida Al-Kabi. 

North Field East je u središtu strategije Katara za povećanje proizvodnje prirodnog plina za više od 60 posto, da dostigne 126 milijuna tona godišnje do 2027. godine. Azija, Kina, Japan i Južna Koreja glavno su tržište plina za Katar, s kojim se sve više pokušava sklopiti dogovore europskih zemalja nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine. Međutim, pregovori s Europljanima bili su teški, Njemačka i druge zemlje odbile potpisati tako dugoročne sporazume kao što je Katar sklopio s azijskim zemljama, navodi agencija France Press. 

Mišljenja sam da je nestabilnost u posljednje vrijeme natjerala kupce da shvate važnost osiguranja dugoročnog opskrbe“, rekao je Al-Kabi, dodavši da pregovaraju i s drugim kupcima u Kini i Europi koji žele garantirati sigurnost opskrbe. Mehanizam određivanja cijene bit će sličan kao u dosadašnjim ugovorima koji su bili vezani za cijenu nafte, naveo je. „U poslovima s Azijom cijenu vezujemo za naftu. Tako smo radili do sada, a taj ćemo mehanizam koristiti i u budućnosti“.

TAGOVI