Rusija je optužila Britance za diverziju Sjevernog toka

Autor: N.D. Objavljeno: 31.10.2022. 🕜 09:08 Lokacija: Moskva (Rusija)

Jasno je da je diverzija, ali ne zna se tko je za nju odgovoran

Moskva je uperila prst u London zbog eksplozija koje su stavile van pogona plinovode Sjeverni tok 1 i 2. London je zanijekao bilo kakvu upletenost, izvijestio je Reuters ovog vikenda. “Prema dostupnim informacijama, predstavnici postrojbe britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, osiguranju i provedbi terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godine – dizanju u zrak plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, “, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. 

Odmah je stigao i odgovor. "Kako bi umanjilo svoje katastrofalno postupanje s ilegalnom invazijom na Ukrajinu, rusko Ministarstvo obrane pribjegava lažnim tvrdnjama epskih razmjera", odgovorilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Četiri curenja, po dva u svakom od plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, otkrivena su početkom listopada nakon što je ranije toga tjedna plin počeo curiti iz infrastrukture izvan švedskih i danskih teritorijalnih voda u Baltičkom moru. Trenutno je ključno pitanje kako će osiguravatelji i reosiguravatelji plinovoda odgovoriti na potencijalne zahtjeve za odštetom koji se mjere u stotinama milijuna eura. Glavni osiguravatelji su Munich Re te Lloyd's iz Britanije. 

Krivac nepoznat

Istraga koju su pokrenule švedske vlasti zaključila je da su curenja bila rezultat detonacija, vjerojatno rezultat "ozbiljne sabotaže". Švedska strana odbila je podijeliti zaključke svoje istrage s Rusijom, ali je ovaj tjedan rekla da će nastaviti istragu. Preliminarna istraga nije završila imenovanjem odgovornih za eksplozije. Stockholm je također odbio zajedničku istragu o eksplozijama s Danskom i Njemačkom, navodeći zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti. 

Glavni tužitelj u slučaju rekao je da Švedska već surađuje sa svoja dva susjeda po tom pitanju. Rusija je u međuvremenu započela vlastitu istragu eksplozija, a tvrtka koja upravlja infrastrukturom rekla je krajem prošlog tjedna da će "nakon obavljanja kalibracijskih radova stručnjaci biti spremni u roku od 24 sata za početak istraživanja oštećenog područja". to bi prema trenutnim procjenama trajalo tri do pet dana,” izvijestio je Upstream. 

Rusija je provodila vlastitu istragu incidenta. Treba napomenuti da je Rusija optužila Britaniju da je umiješana i u ukrajinski napad na Krkimski most, koji je bio trigger za snažnu rusku odmazdu koja je porušila veliku većinu energetske infrastrukture u Ukrajini. 

TAGOVI