Brojne su novosti u području toplinarstva

Autor: Objavljeno: 07.05.2019. 🕜 12:32 Lokacija:

O njima će biti riječi na novom stručnom skupu koji se 13. lipnja ove godine održava pod nazivom Toplinarstvo - forum o daljinskom grijanju i hlađenju.

Toplinarstvo 2019.

Nastavljajući uspješnu tradiciju u organizaciji stručnih skupova s aktualnom tematikom dulju od četvrt stoljeća, ENERGETIKA MARKETING organizira novi stručni skup pod nazivom Toplinarstvo - Forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje. Skup, za koji se očekuje da će biti središnje mjesto za razmjenu znanja, iskustva i razmišljanja u području daljinskog grijanja i hlađenja, održat će se 13. lipnja ove godineu Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu.

U skladu s time, očekuje se sudjelovanje predstavnika svih vodećih tvrtki iz područja toplinarstva, distribucije i opskrbe toplinske energije i nadležnih državnih i regulatornih tijela i najznačajnijim stručnjacima iz tog područja iz Hrvatske i svih zemalja u okruženju. Isto tako, na skupu će se okupiti i svi vodeći proizvođači opreme i ponuđači rješenja i usluga u tom području.

Brojni zanimljivi projekti

Jedan od glavnih razloga za organizaciju novog stručnog skupa s temama iz područja toplinarstva je činjenica da sve više hrvatskih toplinarskih tvrtki i jedinica lokalne samouprave najavljuje opsežna ulaganja u razvoj toplinarskih sustava, njihovu obnovu i osuvremenjavanje, a slično je stanje i u zemljama u okruženju.

Primjerice, uskoro bi trebao započeti veliki projekt obnove toplinske mreže u Zagrebu. Pri tome će se obnoviti 68,5 km toplinske mreže. Vrijednost tog projekta je 96 milijuna eura, od čega bi 57 mil. eura trebalo biti pokriveno sredstvima iz europskih fondova. Završetak radova očekuje se 2023. godine i njima će se toplinski gubici smanjiti na nešto više od 8%, dok su sada oko 16%. Uz to, razmišlja se i o primjeni obnovljivih izvora, ponajviše geotermalne energije u zagrebačkom toplinarskom sustavu.

Inače, stanje toplinarskih sustava u Hrvatskoj baš i nije sjajno. Njihov udio u pokrivanju potreba za toplinskom energijom iznosi tek 17% i većina ih je stara i neučinkovita, dok je problematika razdjelnika toplinske energije cijelo to područje dovela na loš glas u javnosti. 
S druge strane, u Vukovaru se upravo dovršava prva solarna kotlovnica nekog toplinarskog sustava u Hrvatskoj, što je rješenje uobičajeno u zemljama kao što su Danska ili Njemačka. Isto tako, jedan od gradova koji se priprema za cjelokupnu obnovu toplinske mreže je i Karlovac, a vrijednost tog projekta iznosi 70 mil. kuna. 

TAGOVI