U korak s izazovima u struci

Autor: Objavljeno: 17.07.2019. 🕜 14:50 Lokacija:

Eko-dizajn, F-Gas regulativa, cijene radnih tvari, klimatske promjene, loše vrijeme... sve to uvelike utječe na tržište rashladne i klimatizacijske opreme i uređaja, ne samo kod nas, nego i u svijetu. O svemu tome bit će riječi na ovogodišnjem Klima-forumu, 22. i 23. listopada u Rovinju.

Klima-forum 2019.

Ovogodišnji, već 7. po redu Klima-forum koji se održava 22. i 23. listopada u hotelu 'Eden' u Rovinju okupit će sve koji se bave tehnikom hlađenja, ventilacije i klimatizacije i ponovno omogućiti razmjenu znanja, iskustava i mišljenja u tom, ali i svim srodnim strukama i područjima. Brojni domaći, a i strani sudionici tako će ponovno moći vidjeti nova rješenja, proizvode i usluge koje nude vodeći svjetski proizvođači i doznati mnogo toga o suvremenim trendovima u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji. 

Tržište

Kao što je poznato, tržište rashladne i klimatizacijske opreme i uređaja u posljednjih je nekoliko godina uvelike obilježeno strogim europskim propisima o ekološkoj izvedbi (tzv. eko-dizajnu) i fluoriranim radnim tvarima, zbog čega timovi vodećih svjetskih tvrtki neprestano traže nova rješenja kako bi zadovoljili odredbe tih propisa, a ujedno ostali zanimljivi kupcima.

Ipak, pred tim je tržištem svakako sjajna budućnost, za što je najbolja potvrda nedavno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje predviđa da će se u narednih 30 godina u svijetu će se u prosjeku prodavati četiri klima-uređaja u sekundi! Ipak, treba reći da će to imati određene posljedice (dakako, nepovoljne) na (elektro)energetske sustave i okoliš. Naime, takvo povećanje primjene klimatizacije značit će golemi porast potreba za električnom energijom za pogon uređaja i opreme, što izravno znači novo, značajno opterećenje okoliša.

Odličan promet i prodaja

Takva predviđanja daljnjeg razvoja na tržištu potvrđuju podaci 's terena'. Tako je u 2017., posljednjoj godini za koju postoje cjeloviti podacima, na rashladnicima vode,klima-komorama i ventilokonvektorima u svijetu ostvaren promet od 15,11 milijardi dolara, što znači porast za oko 3,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Istodobno se stabiliziralo i tržište 'malih uređaja za klimatizaciju’ (mobilnih, kompaktnih i prozorskih klima-uređaje, split, multisplit i sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari). Tako je u cijelom svijetu prošle godine prodano ukupno 130,14 mil. takvih uređaja, dok se do kraja ove godine očekuje prodaja 134,1 mil. uređaja.

Slično je i s dizalicama topline zrak - voda, čija je prodaja u svijetu je 2017. u odnosu na 2016. godinu narasla za 27% i prodano je ukupno 2,66 mil. uređaja, dok se današnje svjetsko tržište rashladnika vode najlakše može opisati kao iznimno turbulentno, upravo zbog ranije spomenutog propisa o fluoriranim ugljikovodicima koji se koriste kao radne tvari u rashladnoj tehnici, popularnog zvanog F-Gas regulativom.

Veliki izazovi

Procjenjuje se da će zadovoljavanje odredbe tog propisa u narednih nekoliko godina proizvođače rashladne i klimatizacijske opreme i uređaja moglo stajati više milijardi eura. Radi se o uistinu velikom izazovu, no valjalo bi se zapitati koji je smisao svega toga jer udio emisija svih fluoriranih stakleničkih plinova u ukupnim emisijama stakleničkih plinova u zemljama Europske unije iznosi svega 4%!

I na kraju, u svjetlu ranije spomenute činjenice da hlađenje, ventilacija i klimatizacija utječu na klimu jer svako dodatno opterećenje okoliša znači doprinos klimatskim promjenama, treba reći i da sama klima sve više utječe na hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju. Tome je najbolji dokaz pravi potop na tržištu do kojeg je došlo zbog razmjerno lošeg vremena u travnju i svibnju, kada su ranijih godina narudžbe za nove klima-uređaje bile najveće.

TAGOVI