Hrvatska i Španjolska zajedno na putu do Sunca na Zemlji

Autor: B.L. Objavljeno: 14.06.2022. 🕜 09:46 Lokacija:

Španjolska i Hrvatska su sredinom ožujka u Madridu potpisali sporazum o jačanju suradnje na projektu izgradnje istraživačke infrastrukture međunarodni uređaj za ozračivanje fuzijskih materijala - neutronski izvor za DEMO (IFMIF-DONES)

Jedan od ciljeva za osiguravanje energetske budućnosti Europske unije je gradnja prve demonstracijske elektrane u kojoj će električna energija proizvoditi na osnovi fuzije, procesa spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa golema energija. Materijali koji su danas uobičajeni u gradnji elektroenergetskih postrojenja ne mogu podnijeti tako visoke temperature i zračenja pa prije nego što, kako je očekivano, 2035. godine započne gradnja prve takve elektrane pod nazivom DEMO treba doći do materijala za njezinu gradnju.

U skladu s time su 16. ožujka ove godine hrvatski ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i španjolska ministrica znanosti i inovacija Diana Morant u Madridu potpisali sporazum o jačanju suradnje dviju zemalja u projektu izgradnje istraživačke infrastrukture za međunarodni uređaj za ozračivanje fuzijskih materijala - neutronski izvor za DEMO (IFMIF-DONES). To ujedno znači zeleno svjetlo za početak gradnje DONES-a, postrojenja koje će omogućiti istraživanje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje, a koji su potrebni za gradnju budućih fuzijskih elektrana. Uz to, na osnovi potpisanog sporazuma hrvatski i španjolski znanstvenici već su započeli s pripremom bilateralnih sporazuma o isporuci opreme za gradnju DONES-a, odnosno pripremom uređaja za potporu DONES-u. 


Strateški europski projekt

Dvije zemlje su još 2018. godine dogovorile kako će zajednički ispitivati materijale u sklopu projekta DONES. Pri tome će postrojenje biti izgrađeno u Granadi u Španjolskoj, dok će s tamošnjim znanstvenicima surađivati znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković. Iste je godine DONES kao španjolsko-hrvatska inicijativa uvršten među projekte Europskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI), a u međuvremenu su zanimanje za priključivanje pokazale i Belgija, Danska, Francuska, Mađarska, Italija, Njemačka, Poljska, Portugal i Švedska, dok Japan kao posebni partner EU-a u razvoju fuzijske energije ima status promatrača.


"Cijeli projekt je vrijedan oko 400 milijuna eura, većinu daje Španjolska, uključujući i zemljište gdje će se graditi, a Hrvatska sudjeluje sa 30 mil. eura," izjavio je prigodom potpisivanja sporazuma ministar Fuchs. Pri tome je napomenuo kako se njime pruža niz mogućnosti za sudjelovanje hrvatskih tvrtki koje se bave visokim tehnologijama, dok je ministrica Morant naglasila kako se radi o još jednom koraku u znanstvenoj suradnji Španjolske i Hrvatske. Istodobno, španjolsko Ministarstvo znanosti i inovacija (MCIN) objavilo je kako će se zbog gradnje centra otvoriti 1000 radnih mjesta u Granadi, od čega će tu biti 400 vrhunskih znanstvenika iz cijelog svijeta.

"Ovim Sporazumom su obje vlade potvrdile svoju potporu projektu DONES, odnosno gradnji uređaja DONES u Granadi i uređaja za potporu u obje zemlje. Obje vlade smatraju da gradnja DONES-a treba početi što prije, uz potporu Euratoma i europske agencije Fuzija za Energiju, dok se oblik potpore treba dogovorit na razini EU-a. Sporazum potvrđuje da Hrvatska i Španjolska smatraju da je model ustroja projekta DONES, kojeg su pripremili IRB i vodeći španjolski znanstveni institut CIEMAT kvalitetan, što potvrđuje i da je taj model ustroja projekta prihvatila je i Radna Skupina Euratoma za DONES. Hrvatska je najavila slanje opreme za DONES, proizvedene u Hrvatskoj, a financirane iz europskih fondova, u maksimalnom iznosu od 5% vrijednosti projekta. Španjolska se pak obvezala pomoći Hrvatskoj u izboru opreme za DONES koja se može izraditi kod nas. Obje vlade zadužile su svoje nacionalne Konzorcije za DONES da što prije počnu pregovore o tome. Povrh toga, obje vlade će zajednički pokrenuti gradnju uređaja za potporu projektu DONES u obje zemlje. Dakle, Hrvatska i Španjolska su, kao vodeći tandem zemalja u ovom projektu, spremne za gradnju DONES-a. Sad čekamo da se očituju vlade ostalih 12 zemalja EU-a koje žele biti u projektu i, naravno, Europska komisija. Iz Madrida su im ministar Fuchs i ministrica Morant poslali lijepu pozivnicu," zaključio dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion i predsjednik Savjeta europskog projekta DONES-PreP.


Velike prilike za hrvatsku znanost i gospodarstvo

U narednom razdoblju još slijedi potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Španjolskom, na osnovi čega će biti predviđeno da Hrvatska obavi konstrukciju i isporuku niza komponenti koje su ključne za rad DONES-a. Pri tome se ponajprije misli na kranove HROC i ACMC. Kran HROC će služiti za podizanje poklopaca s komore za uzorke i premještanje teške opreme. Trebao bi imati nosivost 140 t, milimetarsku preciznost i šest stupnjeva slobode kretanja. S druge strane, kran ACMC služit će za hvatanje kasete s uzorcima i za precizne remonte pomoću robotske ruke. 

Osim ta dva krana, dio isporuke hrvatskih tvrtki obuhvaća komplet dijamantnih detektora za kontrolu snopa na akceleratoru koji će raditi u tekućem heliju. Uz to, tu su i središnji kontrolni sustav za daljinski upravljanu opremu i kranove i posljednjih 6 m akceleratora. Radi se o ključnoj sekciji TIR s cjelokupnom mogućom elektronikom i laserima za dijagnostiku ionskog snopa snage 5 MW i za kontrolu slapa rastaljenog litija.

Hrvatska bi također trebala isporučiti agregat za nužni pogon, sličan onome kakav se danas nalazi u postrojenju NE Černobil. Konačno, u Hrvatskoj će se uspostaviti i više uređaja za potporu DONES-u, kojim će se zajednički koristiti hrvatski i španjolski članovi projekta. Nabava sve te opreme bit će financirana iz europskih fondova već u ovom desetljeću, a cilj je da je u što većoj mjeri proizvedu hrvatske tvrtke.

TAGOVI