Tko to kaže da nema energetskih projekata?

Autor: Objavljeno: 05.09.2016. 🕜 13:24 Lokacija:

Najbolji dokaz da se, unatoč općeprihvaćenom suprotnom mišljenju, u hrvatskoj energetici nešto događa bit će brojni zanimljivi projekti o kojima će biti riječi na 12. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju 'Energetska i procesna postrojenja' i 7. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije 16. - 18.11. ove godine u Rovinju.

Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje ‘Energetska i procesna postrojenja’ i
Forum o obnovljivim izvorima energije

  • vrijeme održavanja: 16. - 18. studenog 2016.
  • mjesto održavanja: Rovinj, hotel 'Lone'
  • organizator: ENERGETIKA MARKETING
  • e-mail: eipp@ege.hr
  • internet: www.em.com.hr/eipp

Iako je istina da se posljednjih godina u Hrvatskoj uistinu ne ostvaruju tzv. veliki ili kapitalni energetski projekti, poput novih velikih hidroelektrana ili termoelektrana ili 'vječnog' terminala za ukapljeni prirodni plin, dok rafinerijama nafte prijeti 'sivi scenarij', hrvatska energetika ne miruje. Uostalom, zašto bi energetika morala počivati upravo na 'velikim' projektima? Pa čak se i neke 'velike' i 'razvijenije' zemlje okreću distribuiranoj proizvodnji električne energije, iz mnogo malih elektrana, u pravilu na obnovljive izvore, dok se istodobno cestovni promet sve više okreće alternativnim pogonima, a ne onima za čije su pokretanje potrebna goriva koja se proizvode u rafinerijama. U cijeloj toj energetskoj tranziciji, koju je započela i čiji je predvodnik Njemačka, Hrvatska kao i u mnogo drugih područja kaska za razvijenim svijetom. No, to ne znači da se u hrvatskoj energetici ništa ne događa i da se pasivno čeka na to da se 'negdje u svijetu nešto dogodi'. Najbolji dokaz za to su brojni projekti 'malih' elektrana na obnovljive izvore (sunčanih elektrana, elektrana na biomasu, vjetroelektrana pa i prve hrvatske geotermalne elektrane) ili projekti povećanja učinkovitosti i pouzdanosti postojećih postrojenja, ambiciozni projekti energetske učinkovitosti u zgradarstvu, projekti daljnjeg razvoja elektroprijenosnog i elektrodistribucijskog sustava, upravo kako bi se mogla preuzeti sve veća distribuirana proizvodnja, a tu su i zanimljivi razvojni projekti u području elektromobilnosti, solarnih vozila ili vodikove energetike koji se provode na hrvatskim visokim učilištima i institutima.

Sve to, ali i o još mnogo toga drugoga bit će glavne teme središnjeg hrvatskog stručnog skupa iz područja energetike: 12. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja 'Energetska i procesna postrojenja' i 7. međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije koji će se održati 16. - 18.11.2016. godine u hotelu 'Lone' u Rovinju. Dakako, ponovno će tu biti i tematska cjelina posvećena elektromobilnosti s pratećom izložbom električnih i hibridnih vozila i rješenja za elektromobilnost.

Vidimo se!

Galerija slika

TAGOVI