Milijuni za vodnokomunalnu infrastrukturu zaprešićkog kraja

Autor: B.O. Objavljeno: 04.09.2019. 🕜 14:33 Lokacija: Zaprešić

Projektom aglomeracije Zaprešić do očuvanja zdravlja i zaštite voda

Gotovo 684 milijuna kuna bit će uloženo u vodnokomunalnu infrastrukturu na području Grada Zaprešića i općina Bistra, Brdovec, Pušća, Marija Gorica, Dubravica i Luka u Zagrebačkoj županiji. Naime, danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić. 

Ovaj projekt provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija gdje će za njegovu realizaciju biti osigurano gotovo 387,8 milijuna kuna, odnosno 70 posto od ukupno prihvatljivih troškova. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je rekao kako bi projekt trebao biti gotov do 2022. godine.

Realizacijom ovog projekta pridonijet će se očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće, kao i zaštiti vodnih resursa i povezanih ekosustava te okoliša u cjelini, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.  


Veća priključenost

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao kako će dobrobiti ovoga projekta osjetiti 19 118 stanovnika koji će biti spojeni na sustav javne odvodnje. "Priključenost na području aglomeracije Zaprešić bit će povećana sa sadašnjih 69 posto na 92 posto, a na području aglomeracije Donji Kraj sa sadašnjih nula posto na 91 posto", kazao je. 

Realizacijom ovog projekta, odnosno izgradnjom i rekonstrukcijom sustava javne vodoopskrbe smanjit će se i gubici u sustavu te će se osigurati funkcionalnost i veći stupanj pouzdanosti vodoopskrbe za dodatnih 6 861 stanovnika. Uz navedeno, dogradit će se postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na III. stupanj pročišćavanja i kapaciteta 70 000 ES te postrojenje za obradu mulja.


TAGOVI