Radovi na javnoj odvodnji Aglomeracije Zadar

Autor: B.O. Objavljeno: 12.05.2021. 🕜 08:33 Lokacija: Zadar

Vrijednost velikog građevinskog zahvata je 323,4 milijuna kuna

U sklopu projekta EU-a Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Zadar-Petrčane, ovaj tjedan je potpisan ugovor o radovima na javnoj odvodnji Aglomeracije Zadar

Vrijednost tog velikog građevinskog zahvata je 323,4 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je 36 mjeseci. On obuhvaća 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, devet potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te 112 ulica. 

Tako će se izgraditi 38,5 kilometara gravitacijskih cjevovoda, 2,9 km tlačnih cjevovoda, sedam crpnih stanica i 2.690 priprema za kućne priključke. Rekonstruirat će se sustav vodoopskrbe, sanirati odvodnja metodama bez raskopavanja u duljini od 1,5 km, rekonstruirati odvodnja zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1,3 km, nadogradit će se CS Borik i izgradit će se 5,97 km oborinske odvodnje te rekonstruirati dodatnih 5,2 km vodoopskrbnih cjevovoda, izvijestile su Hrvatske vode.

 

Smanjenje onečišćenja 

Cjelokupni projekt EU-a Aglomeracije Zadar-Petrčane vrijedan je 567,1 milijun kuna i financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020

Njegovom realizacijom značajno će se povećati broj priključenosti stanovništva na sustav odvodnje te smanjiti onečišćenja na projektnom području u okolno tlo, podzemne i/ili priobalne vode. Osigurat će se preduvjeti za podizanje stupnja priključenosti na sustav odvodnje u aglomeraciji na predviđenih 94 posto. 

Dogradnjom UPOV-a Centar postići će se uštede u operativnim troškovima uređaja te će se smanjiti utjecaj rada uređaja na okolno stanovništvo u neposrednoj blizini. Projekt obuhvaća i rekonstrukciju 40.485 metara vodoopskrbnih cjevovoda, kao i rekonstrukciju 2.723 kućnih priključaka vodoopskrbe u planiranim trasama sustava odvodnje.

TAGOVI