UPOV Jastrebarsko uskoro u probnom radu

Autor: B.O. Objavljeno: 28.12.2021. 🕜 10:17 Lokacija: Jastrebarsko

Jastrebarsko dobiva moderan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Građevinski radovi bitni za početak probnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) na području aglomeracije Jastrebarsko, a koji se provode u okviru projekta Naša voda, naša budućnost, završeni su. 

Radovi su u proteklom mjesecu obuhvatili postavljanje ograde oko postrojenja, dovoz i rasprostiranje zemlje u okoliš, a izvršena je i djelomična demobilizacija gradilišta. Na objektima se izvodio završni sloj fasade te je ostalo još asfaltiranje manipulativnih površina, koje će se izvoditi sredinom siječnja, ako vremenski uvjeti budu povoljni, javlja Grad Jastrebarsko

Zatim, sva strojarska oprema za rad tog postrojenja je dostavljena i ugrađena te spremna za početak funkcionalnog ispitivanja. Većina elektrotehničkih radova također je završena pa su tako položene sve instalacije te su obavljena ožičenja/kabliranja opreme. Za njihov je potpun dovršetak preostalo ispitati i ugraditi upravljačke ormare, kako bi se postigla funkcionalnost postrojenja, a s tim će se početi u prvom dijelu siječnja 2022. godine.

 

Treći stupanj pročišćavanja 

Nakon prvih ispitivanja funkcionalnosti svakog dijela ugrađene opreme, počet će i probni rad cjelokupnog postrojenja, što će ujedno predstavljati i posljednju fazu radova. Po završetku će Jastrebarsko dobiti moderan UPOV, koji je koncipiran na trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda primjenom tehnologije sekvencijalnog šaržnog bazena (SBR) za biološko pročišćavanje i aerobne stabilizacije mulja. 

Ukupna vrijednost radova iznosi 43,7 milijuna kuna, a izvodi ih zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Riko i Hidroinženjering iz Ljubljane. 

Gradnja UPOV-a dio je projekta izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Jastrebarsko. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72,25 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020. Ostatak iznosa financiraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i tvrtka Vode Jastrebarsko.

VIše informacija o projektu moguće je saznati na sljedećoj poveznici: www.nasavoda.hr.

voda banner 

TAGOVI