Copernicus prati veliku i duboku ozonsku rupu

Autor: N.D. Objavljeno: 06.10.2020. 🕜 09:29 Lokacija: Zagreb

Debljina ozonske rupe nad Antarktikom iz godine u godinu se mijenja

Znanstvenici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus potvrđuju da je ozonska rupa nad Antarktikom jedna od najvećih i najdubljih u posljednjih nekoliko godina. Analize pokazuju da je rupa dosegla maksimalnu veličinu. Primijećeno je da su se koncentracije stratosferskog ozona na Antarktiku smanjile na gotovo nultu vrijednost oko 20 do 25 km nadmorske visine (50-100hPa), a dubina ozonskog sloja je nešto ispod 100 Dobsonovih jedinica, što je oko trećine njegove tipične vrijednosti izvan ozonske rupe. 

Na ozonsku rupu i omotač utječe snažni, stabilni i hladni polarni vrtlog. Znanstvenici iz CAMS-a uočavaju znakove da je ozonska rupa 2020. godine sada dosegla svoj maksimum. 

Varijabilnost

Postoji velika varijabilnost u tome kako se ozonske rupe razvijaju svake godine. Ozonska rupa 2020. nalikuje onoj iz 2018. godine, koja je također bila prilično velika, i definitivno je jedna od najvećih u posljednjih petnaestak godina “, komentira Vincent-Henri Peuch, voditelj Službe za nadzor atmosfere Copernicus u ECMWF. 

S povratkom sunčeve svjetlosti na južni pol posljednjih tjedana, vidjeli smo kontinuirano uništavanje ozona nad tim područjem. Nakon neobično male i kratkotrajne ozonske rupe u 2019. godini, koju su potaknuli posebni meteorološki uvjeti, i ove godine registriramo prilično veliku, što potvrđuje da moramo nastaviti provoditi Montrealski protokol o zabrani emisija tvari koje oštećuju ozonski omotač.", naglašava Peuch.

TAGOVI