Svjetska zdravstvena organizacija traži istragu oko mikroplastike u pitkoj vodi

Autor: N.D. Objavljeno: 23.08.2019. 🕜 09:51 Lokacija: London (Velika Britanija)

Nema čovjeka ni životinje koji je izbjegao u tijelo unijeti mikroplastiku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži hitnu procjenu zdravstvenih učinaka mikroplastike na zdravlje, pošto je utvrđeno da gotovo da nema čovjeka koji njome nije kontaminiran. Mikroplastika, definirana kao mali komadići, manji od 5 mm pronađeni su u izvorištima pitke vode, u flaširanoj vodi, rijekama, hrani, jezerima i morima, kao i u insektima koji žive na pitkim vodama. WHO sugerira da mikroplastika veća od 150 mm ne bi trebala biti apsorbirana u ljudsko tijelo te da se smatra da je unos manjih čestica limitiran. 

No, ipak, apsorpcija vrlo malih mikroskopskih čestica pa i onih na razini nano veličina mogla bi biti veća nego što podaci pokazuju, iako WHO kaže da je "ekstremno limitirana", te poziva na na više istraživanja kako bi se dobila točnija procjena izloženosti mikroplastici te povezanim rizicima. Mikroplastika može ući u pitke vode na više načina - s površine, zbog kiša, kroz otpadne vode, kroz degradirani plastični otpad i iz atmosfere, a uzrok mogu biti i plastične boce i čepovi. 

WHO preporuča opskrbljivačima vodomi regulatorima da prioritetno uklone mikrobiološke patogene i kemikalije ali i smanjivanje onečišćenja plastikom. "Temeljem ograničenih informacija koje imamo ne čini se da mikroplastika u pitkoj vodi predstavlja zdravstveni rizik na trenutnoj razini. Ipak, trebamo znati više i trebamo zaustaviti onečišćenje plastičnim otpadom", kaže dr. Maria Neira, direktorica Odjela za javno zdravtsvo u WHO, objavio je Energy live news. 

TAGOVI