Zmajlović će istražiti VW prevaru s emisijama

Autor: N.D. Objavljeno: 07.10.2015. 🕜 14:09 Lokacija: Zagreb

VW će morati platiti ako se optužbe pokažu točnima, poručuje Zmajlović

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odlučio je oformiti istražnu komisiju vezano za skandal s prevarom emisija dušikovih oksida iz euro 5 VW generacije vozila, koji obuhvaća više od 26.000 vozila u Hrvatskoj, koje je VW pozvao na besplatan servis. Komisija će utvrditi činjenice, izračunati financijske posljedice te izračunati je li i koliko oštećen državni proračun i također predložiti mogućnosti za nadoknadu štete. Također, predložiti će pravne mjere za nadoknadu štete ako se potvrde sumnje i dokaže namjerna prevara kao posljedica manipuliranja softverom za mjerenje emisija. "Osobno ću se uključiti u aktivnosti na međunarodnom nivou i u dogovoru sa svojim europskim kolegama ministrima zaštite okoliša zalagati se za uvođenje novih normi vezanih uz deklaracije o potrošnji i emisiji NOx.
Neću dozvoliti da građani trpe zbog prevara pohlepne korporacije. Građani Hrvatske i kupci spornih automobila nisu krivi što ih je proizvođač obmanuo, prevario i prodao im skupe proizvode s lažnim deklaracijama. Financijsku štetu treba podnijeti onaj tko je varao, a ne građani koji su skupo platili svoje automobile. Ako se optužbe pokažu točnim, proizvođač će morati platiti zbog svoje pohlepe, narušavanja okoliša i zdravlja građana a mi ćemo biti spremni sa svojim potraživanjima.", kazao je Zmajlović. Pitanje odštete postavio je i europarlementarac Davor Škrlec, naglasivši da je Vlada lani nabavila 1500 vozila od kojih je 1423 bilo iz koncerna Volkswagen.
"Hrvatska je preko javne nabave naručila sporna vozila te je neminovno oštećena zbog lažnih informacija pri odabiru vozila i količine ispuštenih emisija. Državni proračun svakodnevno trpi neizmjernu štetu čiji razmjer trenutno nije moguće ni procijeniti jer trošarine koje se uplaćuju u proračun predstavljaju višestruko manji iznos od stvarnog stanja emisija vozila. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog potplate je zakinut za posebnu naknadu za okoliš na vozila na motorni pogon. Zapravo radi se o krađi javnog novca, novca građana Hrvatske jer se smanjuje iznos za sve projekte koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poput subvencija za kupovinu kućanskih uređaja, energetsku učinkovitost u zgradarstvu, itd.“ zaključio je Škrlec.

TAGOVI