Sanacija javne rasvjete u Ulici dr. Ante Starčevića te dijelu Kolodvorske ulice i dijelu Ulice Jana Bate u Borovu naselju završena je koncem kolovoza, javlja Grad Vukovar. Sanacijom je obuhvaćena javna rasvjeta u duljini od 1,3 kilometara te su zamijenjeni neispravni elektroenergetski kabeli, uzemljivač, 24 metalna stupa i betonska temelja i 50 svjetiljki. 

Nove svjetiljke opremljene su energetski učinkovitim LED svjetlosnim izvorima. 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pojasnio je kako taj grad provedbom ovog projekta kreće s planom potpune zamjene javne rasvjete i prelazak na LED tehnologiju koja u znatnoj mjeri omogućava smanjenje potrošnje električne energije. 

"LED tehnologija omogućava lakše upravljanje i usklađivanje s potrebama građana, ali i uštedu energije kojoj težimo i koja će biti jedna od ciljeva nove perspektive Europske unije. Iza ovakve nove tehnologije krije se zakon koji se mora poštivati, a tiče se svjetlosnog onečišćenja urbanih središta", rekao je.

 

Velike uštede 

Ovo je samo mali korak u cilju Vukovara kada je u pitanju uvođenje LED tehnologije, izjavio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Šušac

"Trenutno je u tijeku javna nabava za novi ciklus čija je procijenjena vrijednost 3,5 milijuna kuna. Uzimajući u obzir novu perspektivu Europske unije, Grad Vukovar u sljedećem razdoblju planira namijeniti 20 milijuna kuna za sanaciju javne rasvjete na području cijeloga grada, a što će nam dugoročno donijeti velike uštede po pitanju električne energije, ali i održavanja rasvjetnih tijela", zaključio je. 

Modernizacija javne rasvjete, osim kvalitete i povećanja sigurnosti u prometu osigurava i značajne uštede u potrošnji električne energije, a u ovom slučaju je to čak 50 posto. Inače, izvođač radova je Elektroinstalatersko-trgovački obrt Crnjac iz Vukovara. Vrijednost izvedenih radova je 576.793,75 kuna.