Općina Kamanje u provedbi je projekta „Pametna općina“. Riječ je, naime, o projektu uvođenju led sustava javne rasvjete s ugrađenim video nadzorom, koja će se postaviti na frekventnim javnim površinama, a najznačajnija od njih je lokalitet spilje Vrlovke, odnosno Arheološkom parku Kamanje. Kako pojašnjavaju iz općinske uprave, nova solarna energetski učinkovita LED javna rasvjeta s ugrađenim video nadzorom postavlja se s ciljem kako bi se podigla sigurnost posjetitelja i imovine, dok se sa suvremenim pametnim LED sustavom svjetiljki omogućuje kontrola svjetlosne emisije bez rasipanja svjetla u okoliš, kao i visoka ušteda potrošnje. 

Od aktivnosti provest će se ugradnja kandelabera za postavu pametne javne rasvjete, nabava i ugradnja svjetiljki i kamera, opreme za povezivanje kamera, baterijskog napajanja, te nabava aplikacija za upravljanje mrežnim kamerama i za upravljanje svjetiljkama, pojašnjavaju iz Općine Kamanje. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 240 tisuća kuna, od čega je Općina Kamanje osigurala sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša, u iznosu od 78 tisuća kuna, te iz Karlovačke županije, koja participira u projektu s 40 tisuća kuna. Ipak, najveći dio sredstava, u iznosu od 120 tisuća kuna osigurala je Općina sama, piše KA portal.