Javna LED rasvjeta doprinosi smanjivanju populacije kukaca

Autor: N.D. Objavljeno: 26.08.2021. 🕜 13:12 Lokacija: Zagreb

Čak 40% vrsta kukaca, među kojima su i oprašivači, nestaje zabrinjavajućim tempom

Znanstvenici smatraju da svjetlosno onečišćenje može pridonijeti zabrinjavajućem smanjenju broja nekih kukaca koje se bilježi posljednjih desetljeća. U jednoj britanskoj studiji utvrđeno je da umjetna ulična svjetla ometaju ponašanje noćnih moljaca, smanjujući broj gusjenica za polovicu. Čini se da je suvremena javna rasvjeta bazirana na LED žaruljama tu imala najveći utjecaj. U studiji su stručnjaci s područja Butterfly Conservation, Sveučilišta Newcastle i britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju ispitivali gusjenice na travnjacima i živicama uz ceste u južnoj Engleskoj. 

Svako od 26 mjesta sa uličnim svjetlima u Oxfordshireu, Berkshireu i Buckinghamshireu uspoređeno je sa sličnim dijelom neosvijetljene ceste u blizini. Istraživanja su pokazala smanjenje broja gusjenica za otprilike polovicu na osvijetljenim područjima ili 47% smanjenje u živicama, tj. 33% manje životinja uz rubove osvjetljene trave. U drugom eksperimentu, rasvjetna tijela postavljena su na poljima a i tu su otkrili smanjenje broja gusjenica pod LED rasvjetom, što ukazuje na učinak na ponašanje prilikom hranjenja, objavio je BBC. 

Složeniji problem

Sve je više dokaza da se populacija kukaca smanjuje zbog klimatskih promjena, gubitka staništa i pesticida. Čimbenici su složeni i različiti, uključujući stalni gubitak šuma, močvara, livada i močvara, prekomjernu uporabu pesticida, klimatske promjene i zagađenje rijeka i jezera, a sada je tu i povećano svjetlosno opterećenje. Znanstvenici su općenito sve zabrinutiji zbog opadanja nekih populacija kukaca. 

Jedan znanstveni pregled broja insekata u 2019. pokazao je da 40% vrsta prolazi "dramatičnim stopama opadanja" diljem svijeta. Studija je pokazala da su pčele, mravi i kornjaši nestajali osam puta brže od sisavaca, ptica ili gmazova, dok su druge vrste, poput muha i žohara, vjerojatno u porastu. Gubitak insekata ima dalekosežne posljedice na čitave ekosustave. Insekti predstavljaju izvor hrane za mnoge ptice, vodozemce, šišmiše i gmazove, dok se biljke oslanjaju na insekte za oprašivanje. 

Rješenja

Korištenje javne rasvjete noću navodi se kao još jedan pokretač opadanja insekata, iako razmjeri ostaju nejasni. No, postoje praktična rješenja koja ne ugrožavaju javnu sigurnost, kao što je uključujući prigušivanje ulične rasvjete u ranim satima, postavljanje senzora pokreta ili korištenje filtera u boji za izrezivanje najštetnijih valnih duljina svjetlosti.

TAGOVI