Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih bit će raspisan 25. lipnja, a građani će se na njega moći prijaviti krajem ljeta. 

Ovo je nastavak sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća nakon što je 14. svibnja Vlada donijela Izmjene i dopune tog programa, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU)

Poziv će sa svim uvjetima sufinanciranja biti objavljen na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a građani će za prikupljanje i izradu potrebne dokumentacije imati vremena tijekom ljeta jer će službeno zaprimanje ponuda putem online aplikacije započeti početkom rujna. 


Legalne građevine 

Postotak sufinanciranja će za sve građane biti 60 posto, dok će se ranjivim skupinama građana obnova u potpunosti financirati. Pritom će listu prioritetnih kuća za pojedina područja izraditi i predložiti lokalni Centri za socijalnu skrb. 

Za tu je namjenu osigurano 142 milijuna kuna. 

Na javni poziv će se moći prijaviti (su)vlasnici postojećih obiteljskih kuća energetskog razreda (prema Q H,nd) minimalno D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Osnovni uvjet je da su zakonito izgrađene odnosno legalne. 

Mjere energetske obnove obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora te energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda i krova. Zatim, zamjenu stolarije, cjelovitu energetsku obnovu koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora (sunčani toplinski pretvarači, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponske sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju). 


Minimalna izolacija 

"Obiteljske kuće čine 65 posto stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40 posto od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju, dakle, energetski razred E i lošiji. Takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na trenutnu", ističu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.