Njemačka elektroenergetska tvrtka Uniper javlja kako napreduje dekarbonizacija njihova proizvodnog portfelja. Naime, predstavivši ambiciozan plan obustave proizvodnje iz svojih elektrana na ugljen, Uniper želi pridonijeti ostvarenju njemačkih ciljeva u smanjenju emisija ugljika. 

Drugim riječima, tvrtka namjerava do kraja 2022. ugasiti proizvodnju oko 1 500 MW u tri proizvodne jedinice u elektrani na ugljen Scholven u Gelsenkirchenu te termoelektrani Wilhelmshaven. Također, planira ugasiti proizvodnju još 1 400 MW u elektranama Staudinger i Heyden najkasnije do 2025. godine. 


Završno ispitivanje 

Valja istaknuti kako je tijekom 2015. Uniper već povukao iz proizvodnje nešto više od 2 400 MW u elektranama Datteln, Scholven, Knepper, Veltheim i Shamrock. 

Posljednja elektrana na ugljen u portfelju Unipera u Njemačkoj bit će termoelektrana Datteln 4 koja je trenutno priključena na elektroenergetsku mrežu te se u njoj provode završna ispitivanja. Riječ je o jednoj od najmodernijih elektrana na taj fosilni energent koja je dio Uniperove strategije za smanjenje emisija CO2. 


Dobrovoljni plan

Andreas Schierenbeck, glavni izvršni direktor Unipera, kaže kako tvrtka želi proaktivno i konstruktivno pridonijeti postizanju ciljeva za smanjenje ugljika te brzo i održivo ukinuti proizvodnju električne energije iz ugljena u Njemačkoj. 

"Svojim ambicioznim i dobrovoljnim planom želimo pridonijeti i većoj društvenoj prihvaćenosti načina na koje je moguće postupno ukinuti korištenje ugljena u Njemačkoj", istaknuo je, među ostalim, Schierenbeck.