Gruba stvarnost - globalna potražnja za ugljenom ostaje stabilna

Autor: N.D. Objavljeno: 17.12.2019. 🕜 13:49 Lokacija: London (Velika Britanija)

Bogati Zapad napušta ugljen, ali ga siromašnija Azija brzo prigrljuje

Očekuje se da će globalna potražnja za ugljenom ostati stabilna do 2024. godine, dok rast u Aziji nadoknađuje slabiju potražnju Europe i Sjedinjenih Država, priopćila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA). Izvješće IEA objavljeno je nakon što su se pregovarači iz više od 190 zemalja sastali u Madridu u posljednja dva tjedna, kako bi pokušali razriješiti pravila za ispunjenje Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, koji zahtijeva napuštanje ugljena do 2050. godine. 

"Uprkos rastu potrošnje goriva s niskim udjelom ugljičnog dioksida u posljednjim desetljećima, stvarnost je da ugljen ostaje glavno gorivo na globalnim energetskim tržištima. Svijet danas troši 65% više ugljena nego 2000. godine", navodi se u izvještaju. Očekuje se da će se svjetska potražnja za ugljenom povećati godišnjom stopom rasta od 0,5%, dosegnuvši 5,624 milijuna tona ekvivalenta ugljena (Mtce) 2024. godine, priopćila je IEA. 

Pad potrošnje ugljena u Europi i Sjedinjenim Državama zbog planova za gašenje elektrana na ugljen u Europi i porast upotrebe plina u Sjedinjenim Državama nadoknadit će se rastom potrošnje ugljena brojnih brzorastućih azijskih ekonomija, zaključuje izvještaj. Za Indiju se predviđa povećanje, s tim da će potražnja porasti za 4,2% godišnje na 748 Mtce u 2024. s 585 Mtce u 2018. godini, potaknuta porastom proizvodnje električne energije iz ugljena, priopćila je IEA, piše Reuters.

TAGOVI