Dekarbonizacija njemačkog proizvodnog portfelja

Autor: B.O. Objavljeno: 31.01.2020. 🕜 11:09 Lokacija: Düsseldorf (Njemačka)

Uniper postepeno gasi elektrane na ugljen

Njemačka elektroenergetska tvrtka Uniper javlja kako napreduje dekarbonizacija njihova proizvodnog portfelja. Naime, predstavivši ambiciozan plan obustave proizvodnje iz svojih elektrana na ugljen, Uniper želi pridonijeti ostvarenju njemačkih ciljeva u smanjenju emisija ugljika. 

Drugim riječima, tvrtka namjerava do kraja 2022. ugasiti proizvodnju oko 1 500 MW u tri proizvodne jedinice u elektrani na ugljen Scholven u Gelsenkirchenu te termoelektrani Wilhelmshaven. Također, planira ugasiti proizvodnju još 1 400 MW u elektranama Staudinger i Heyden najkasnije do 2025. godine. 


Završno ispitivanje 

Valja istaknuti kako je tijekom 2015. Uniper već povukao iz proizvodnje nešto više od 2 400 MW u elektranama Datteln, Scholven, Knepper, Veltheim i Shamrock. 

Posljednja elektrana na ugljen u portfelju Unipera u Njemačkoj bit će termoelektrana Datteln 4 koja je trenutno priključena na elektroenergetsku mrežu te se u njoj provode završna ispitivanja. Riječ je o jednoj od najmodernijih elektrana na taj fosilni energent koja je dio Uniperove strategije za smanjenje emisija CO2. 


Dobrovoljni plan

Andreas Schierenbeck, glavni izvršni direktor Unipera, kaže kako tvrtka želi proaktivno i konstruktivno pridonijeti postizanju ciljeva za smanjenje ugljika te brzo i održivo ukinuti proizvodnju električne energije iz ugljena u Njemačkoj. 

"Svojim ambicioznim i dobrovoljnim planom želimo pridonijeti i većoj društvenoj prihvaćenosti načina na koje je moguće postupno ukinuti korištenje ugljena u Njemačkoj", istaknuo je, među ostalim, Schierenbeck. 

TAGOVI