Petrokemija je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 239 milijuna kuna. Neto dobit ove kutinske tvrtke u istom razdoblju prošle godine iznosila je 29 milijuna kuna. 

Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosi 251 milijun kuna (90 milijuna kuna u prvom polugodištu prošle godine). 

EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 304 milijuna kuna, i u odnosu na prvo polugodište 2019. značajno se povećala zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i prodaji te niskoj cijeni prirodnog plina, javlja Petrokemija.

 

Opskrbni lanci 

Pandemija koronavirusa nije negativno utjecala na potražnju za mineralnim gnojivima u prvom dijelu godine, zbog očekivane neelastičnosti potrošnje hrane i poljoprivredne proizvodnje. 

Proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji odvijala se stabilno, dok je logistika djelovala uz manje poremećaje u opskrbnim lancima uzrokovane koronakrizom

Na poslovanje kompanije pozitivno je utjecala znatno niža cijena prirodnog plina, kao i implementirane mjere učinkovitosti u prethodnim razdobljima.