European City Facility inicijativa pokrenuta prošle godine, otvorila je drugi poziv te poziva gradove i općine koji imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 31. svibnja 2021. godine apliciraju i ostvare tehničku pomoć iz još više raspoloživih sredstava.

Prvi poziv EUCF za podnošenje prijava otvoren 2020. godine završio je s više od 250 zaprimljenih prijava iz svih 27 zemalja članica Europske unije (EU i Velika Britanija). Prilikom prvog poziva uspješno je apliciralo čak 29 podnositelja zahtjeva iz 14 zemalja među kojima su bile i tri prijave iz Hrvatske. EUCF bespovratne potpore dodijeljene su projektima iz sljedećih sektora: pametne mreže, održiva mobilnost, centralni toplinski sustavi, stambene zgrade, zgrade javne namjene, inovativna energetska infrastruktura i izgradnja integriranih obnovljivih izvora. 

Što će gradovi s dobivenim novcem

Potpore su do sada dobili Rijeka, Velika Gorica i Karlovac. Karlovac je financirao investicijski koncept za korištenje geotermalnih potencijala jer mu je cilj gradsko grijanje iz geotermije, kao i razvoj poljoprivrede i turizma. Rijeci je pak trebao integralni koncet za veći broj projekata koje već provode, za što su sada dobili sredstva. Gorica je prijavila projekt razvoja energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja. 

Fiksnom potporom do 60 tisuća eura po prijavi EUCF inicijativa će financirati sve interne i eksterne aktivnosti i usluge gradova i općina koje su potrebne za razvoj investicijskog koncepta. Kandidati koji uspješno apliciraju za EUCF poticaje, dobivena bespovratna sredstva moći će upotrijebiti za razvoj investicijskog koncepta, dokumenta koji investitorima i financijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu investicijskog projekta.Podnositelji prijave koju su uspješno aplicirali bit će objavljeni u kolovozu 2021. godine. Sve dodatne informacije dostupne su OVDJE, a kontakt eksperta za Hrvatsku je ce.croatia@eucityfacility.eu.