Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je, govoreći o stanju Unije, objavila da neće biti ograničavanja cijene plina, neovisno o tome otkud on dolazi. "Rusija i dalje aktivno manipulira našim tržištem energije. Oni su se radije odlučili rasipati plin, nego slati ga nama po ugovorima", rekla je šefica Komisije, dodavši da je prošle godine oko 40 posto plina uvezeno iz Rusije, a ove godine te su se količine smanjile na 9%. 

Predložila je ograničenje prihoda energetskih tvrtki koje ne koriste plin za proizvodnju struje i preusmjeravanje viška prihoda prema potrošačima, štednju u vrijeme vršnih opterećenja. I industrija koja koristi fosilna goriva, naftne i plinske tvrtke, rafinerije, ugljenokopi itd. izvlače velike profite zahvaljujući sadašnjim okolnostima, stoga je von der Leyen rekla da će one morati plaćati solidarni porez. Europska komisija predlaže smanjenje potrošnje električne energije za države članice za 10%, i to kroz stimulativne mjere smanjenja, odnosno kroz redukcije. Države članice će same odlučiti kada i kako će uvesti redukciju, a mjere će vrijediti do 31. ožujka 2023. 

Najavila je "temeljitu reformu" tržišta električne energije, na kojem se cijena određuje prema najskupljem energentu iz kojeg se proizvodi, a to je već dulje vrijeme plin. Također je najavila da će Komisija raditi na novim pravilima za tržište plina kako bi se ograničila velika volatilnost cijena unutar jednog trgovinskog dana na burzama energije. Tu Komisija planira surađivati s energetskim regulatorima. Okvir državne pomoći doradit će se u listopadu, kako bi države mogle pružiti garancije kompanijama u energetskom sektoru koje imaju problem s s kolateralima za dobavu energije

Štednja na energiji za tvrtke

Drugi prijedlog je obvezujući cilj štednje na električnoj energiji, naročito u vrijeme vršnih opterećenja, za što će trebati žrtvovati dio komfora. Kao primjer navela je tvornice keramike u Italiji, koje su pomaknule radno vrijeme u rano jutro kako bi iskoristile vrijeme kada je struja jeftinija. "Tvrtke koje proizvode struju uz niske troškove nikada nisu ni sanjale da će imati tolike profite. Zato predlažemo ograničenje njihovih prihoda", rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije. 

Višak profita usmjerio bi se prema potrošačima i gospodarstvu. "Tako bi države članice prikupile 140 milijardi eura s kojima bi ublažile udar" rasta cijene energije, dodala je. "U našem socijalnom, tržišnom gospodarstvu profiti su dobri, ali u ovakvim vremenima krivo je izvlačiti izvanredne rekordne dobitke, profitirajući od rata i na leđima potrošača. Dobit se mora dijeliti u ovakvim vremenima i usmjeriti prema onima kojima najviše treba", rekla je von der Leyen, objavila je Europska komisija.