Europski parlament glasao je u utorak za pravno obvezujući cilj Europske unije da smanji emisije stakleničkih plinova za 60% do 2030. u odnosu na razinu iz 1990. godine, pokazuju rezultati glasanja objavljeni u srijedu. Cjelokupna skupština još će jednim glasom u srijedu potvrditi svoj stav na cilj. Trenutni cilj EU-a do 2030. godine je smanjenje emisija od 40%. 

Cilj koji je jučer odobrio Parlament ambiciozniji je od smanjenja neto emisija od "najmanje 55%" do 2030. godine koje je predložila Europska komisija koja želi finalizirati cilj do kraja godine. 

55% je minimum

Da bi to postigao, Parlament će trebati dogovoriti cilj sa zemljama članicama EU, koje su podijeljene oko toga koliko ambiciozan treba biti. 

Stručnjaci kažu da je smanjenje od 55% do 2030. godine minimalni napor potreban da bi se EU usmjerio na plan da svoj plan postane klimatski neutralan do 2050. godine, stavljajući EU emisije čvrsto na put koji bi, ako se usvoji globalno, globalno zagrijavanje ograničio na sigurnu razinu. Zakonodavna skupština većinom od 26 glasova odobrila je cilj smanjenja emisija od 60%, objavio je Reuters.