Investitori žele ambiciozan klimatski cilj

Autor: N.D. Objavljeno: 16.09.2020. 🕜 12:47 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Minimalno 55% smanjenja emisija za postizanje nula emisija do 2050.

Skupina investitora s imovinom od 33 bilijuna eura pozvala je Europsku uniju da postavi ciljeve smanjenja emisije ugljičnog dioksida do 2030. godine na 55%, u nastojanju da podrži ulaganja u niskougljično gospodarstvo. U izvješću objavljenom u utorak, grupa je rekla da je potrebno minimalno 55% smanjenja da bi se postigla neto nula emisija ugljičnog dioksida u 2050. godini i ograničilo globalno zagrijavanje.

Skupina institucionalnih investitora za klimatske promjene također želi da kreatori politika EU razjasne načine postizanja neto nulte emisije u određenim sektorima gospodarstva kako bi vodili njihove investicione odluke dok EU provodi svoj program javno-privatnog partnerstva, poznat kao Zeleni dogovor.

Izvještaj, "Ambiciozna akcija EU-a 2030 koja je bitna za postizanje neto nulte emisije", favorizira jeftiniji prijelaz na niskougljično gospodarstvo korištenjem tehnologije. Smanjenje emisije iznad 55% moguće je dodatnim tehnološkim naporima i promjenama načina života, načina putovanja, potrošnje i proizvodnih obrazaca, navodi se.

Izvješće također naglašava potrebu EU-a da poveća ciljeve za 2030. godinu za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na preko 40% u odnosu na trenutne ciljeve od 32% i 32,5%, objavio je EMP.

TAGOVI