Naftna i plinska industrija ranjivija zbog rastuće digitalne transformacije

Autor: B.O. Objavljeno: 16.09.2020. 🕜 15:17 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

GlobalData naglašava važnost kibernetičke sigurnosti u naftnoj i plinskoj djelatnosti

Naftna i plinska industrija sve više se oslanja na digitalne tehnologije. Kako se sve veće količine podataka pohranjuju na umreženim poslužiteljima tako je i veća vjerojatnost da će oni biti meta kibernetičkih napada, ističe analitička tvrtka GlobalData u izvješću Cybersecurity in Oil & Gas (2020)

Izvješće naglašava važnost tehnologija kibernetičke sigurnosti u industriji kako bi se nafta i plin zaštitili od unutarnjih i vanjskih prijetnji. Jer, u tim industrijama sve više se koriste digitalne tehnologije za optimizaciju svakodnevnih aktivnosti. Primjerice, snažnija primjena Interneta stvari (IoT) stvara ogromne količine podataka pa umreženi dijelovi tvrtke kao što su računala, mobiteli ili, primjerice, kamere, mogu postati mamci za hakere.

 

Proaktivni pristup 

Ravindra Puranik, analitičar za naftu i plin u tvrtki GlobalData, kaže kako hakeri tako mogu doći do vrlo vrijednih informacija, uključujući poslovne planove, razne ugovore, nacrte projekata, podatke o dobavljačima i dr. Gubitak ili krađa takvih podataka, dodaje on, može biti financijski i operativno štetno za naftnu i plinsku tvrtku. 

"Učestalost i profinjenost u kibernetičkim napadima uvećavali su se tijekom godina, što se vidi u slučaju napada virusa Shamoon koji je u više navrata ciljao Saudi Aramco. Stoga je nužno da naftne i plinske tvrtke usvoje proaktivni pristup u rješavanju kibernetičke sigurnosti", rekao je, među ostalim, Puranik.

TAGOVI