Zelene obveznice bi mogle izgubiti na važnosti

Autor: N.D. Objavljeno: 18.09.2020. 🕜 09:45 Lokacija: Zagreb

Tvrtke koje koriste zelene obveznice za investicije ne smanjuju emisije iz poslovanja

Zelene obveznice su vrlo tražene. Svi, od JPMorgana do države Njemačke izdaju zelene vrijednosne papire namijenjene ekološki prihvatljivim projektima. Ipak, blagodati tržišta od 800 milijardi dolara koji se usmjerava u zelene svrhe manje su očite. Zelene obveznice samo znače da tvrtka izdaje vrijednosne papire i namjenski zarađuje za projekte poput vjetroelektrana. To investitoru daje sigurnost kako se novac troši, piše Reuetrs. 
Samo ove godine može se stvoriti čak 350 milijardi dolara obveznica, smatra Inicijativa za klimatske obveznice. Ipak, zanimljivo je da se vrijednosni papiri ne moraju uvijek koristiti za vrlo zelene ciljeve. Primjerice, obveznica naftne kompanije Repsol iz 2017. korištena je kako bi rafinerije bile učinkovitije. 

Tržište postaje sve opreznije

"Prljavije" obveznice izuzete su iz indeksa, a nedzorne tvrtke pažljivo proučavaju način na koji se koriste fondovi. Taksonomija Europske komisije, koja kaže što je zeleno, a što nije, mogla bi pooštriti pravila igre. Međutim, čak i "najtamnije" zelene obveznice imaju samo jednu svrhu: ulagačima puno govore o projektima koje financiraju, ali ne i o tvrtki koja ih izdaje. Izdavatelj može dodijeliti sredstva za projekte obnovljivih izvora, ali to njegovo cjelokupno poslovanje ne čini nimalo zelenijim. 

Emisije se ne smanjuju

Nedavno izvješće Banke za međunarodne nagodbe pokazalo je da izdavanje zelenih obveznica ne dovodi do pada, pa ni usporedno nižih emisija ugljičnog dioksida kod tvrtki koje ih prodaju. Zelene obveznice mogle bi postati korisnije ako stimuliraju nova zelena ulaganja dajući tvrtkama novi, jeftiniji izvor financiranja. Ipak, to je malo vjerojatno, jer je kreditni rizik zelenih obveznica potpuno isti kao i ostale obveznice izdavatelja. 

Ako prinosi na zelene obveznice previše nalikuju onima sličnim "prljavim obveznicama", investitori će arbitrirati razliku. Iako ponekad postoji zelena premija, ili "greenium", obično je sićušna. Jedno bi rješenje bilo zahtijevati od izdavatelja da se pridržavaju ciljeva smanjenja emisija. 

Talijanska elektroprivreda Enel otišla je korak dalje; napustila je zelene obveznice u korist duga kroz kupone povezanim s kompanijskim ciljevima održivosti. Čak i takozvane "veze povezane s održivošću" poput ovih mogu zaustaviti stvar. 

Kako se više kapitala ulijeva u fondove koji se usredotočuju na ekološke, društvene i upravljačke čimbenike, tržišta obveznica bolje će razlikovati zelene i prljave tvrtke. Zelene obveznice tada bi postale nevažne, piše Reuters.

TAGOVI