Međunarodna energetska agencija (IEA) u svom izvještaju za siječanj upozorila je da će novi lock-down usporiti oporavak svjetske potražnje za naftom, ali i dalje očekuje snažan rast tijekom druge polovice godine. Očekivani oporavak pogurat će cjelogodišnju svjetsku potražnju za naftom na 96,6 milijuna bl/d 2021. godine, nakon što je tijekom 2020. godine opao za 8,8 milijuna bl/d sa pretpandemijske razine od oko 100 milijuna bl/d. 

Dakle, očekuje se da će se globalna potražnja za naftom oporaviti za 5,5 mil. bl/d. Za cijelu godinu 300.000 bl/d umanjeno je iz ranije prognoze potražnje, dok je procjena potražnje u prvom tromjesečju smanjena za 
600.000 bl/d. Nakon pada rekordnih 6,6 mbl/ d u 2020. godini, svjetska opskrba naftom trebala bi porasti za više od 1 mbl/ d ove godine, a OPEC+ dodao je opskrbi više od one izvan bloka. "Možda postoji prostor za veći rast s obzirom na očekivanja IEA za daljnje poboljšanje potražnje u drugom polugodištu", stoji u izvještaju.

Rafinerije se oporavljaju

Nakon što je u prosincu ostao na razini od 92,8 mbl/d, globalna opskrba ovog mjeseca raste s OPEC + zbog povećanja tijekom siječnja. Očekuje se da će se globalna rafinerijska proizvodnja oporaviti za 4,5 mbl / d ove godine, nakon pada od 7,3 mbl/d u 2020. Najveći oporavak zabilježen je u studenom, što je najveći mjesečni rast u posljednjih sedam godina, dok su se rafinerije vraćale s održavanja. 

Rast cijene nafte je ubrzao; Brent je 12. siječnja dosegao 57 USD/bl, što je razina koja se nije vidjela od veljače 2020. Unatoč rastućim slučajevima Covid, cijene sirove nafte dobro su podržane financijskim, ekonomskim i tržišnim osnovama.