Poslovanje INA grupe u prvom tromjesečju svjedočilo je dosad neviđenim kretanjima na tržištu. Izbijanje pandemije koronavirusa te neusklađenost unutar članica skupine OPEC+ rezultirali su tržišnim udarom na ponudu i potražnju na svjetskoj razini, što je dovelo do snažnog pada cijena nafte i plina te je utjecalo i na INA-ine rezultate. 

Uz navedeno, INA je u ovom tromjesečju bila pod kibernetičkim napadom koji je stvorio dodatne izazove na operativnoj razini. Međutim, svakodnevno poslovanje i opskrba tržišta odvijali su se neometano te je osiguran kontinuitet poslovanja, priopćeno je iz INA-e.

 

Kapitalna ulaganja 

Neto prihod od prodaje INA grupe u prvom tromjesečju bio je gotovo 3,95 milijardi kuna ili sedam posto manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. CCS EBITDA je ostala pozitivna u prvom tromjesečju te je iznosila 433 milijuna kuna, ali to je ipak smanjenje za 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u financijskom izvješću INA-e. 

Kapitalna ulaganja u prvom tromjesečju značajno su manja u odnosu na isto razdoblje lani zato što su u prethodnoj godini ostvarena značajna ulaganja tijekom remonta u Rafineriji nafte Rijeka. 

"Početak 2020. bio je izazovan za INA-u, počevši od kibernetičkog napada pa do izbijanja pandemije COVID-19. Riječ je o razdoblju koje će stručnjaci za naftnu industriju komentirati u godinama koje dolaze. Nedostatak konsenzusa između članica OPEC+ s jedne strane te spomenuto izbijanje pandemije s druge, u kombinaciji je dovelo do tržišne dinamike koju nisu doživjeli niti najiskusniji profesionalci na tržištu nafte i plina. Cijene sirove nafte su skočile na razine koje stvaraju izazovne uvjete čak i najjačim naftnim kompanijama", izjavio je predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon. 

U takvom okruženju, EBITDA INA grupe je negativnih 495 milijuna kuna uglavnom uslijed revalorizacije zaliha. "Međutim, rezultati i dalje ostaju stabilni ako gledamo čistu operativnu razinu, s CCS EBITDA od 433 milijuna kuna", naglasio je. 


Krizni menadžment 

Trenutačni izazovi, poput prirodnog pada proizvodnje te viška kapaciteta u rafinerijama, sada su još više naglašeni.

"Unatoč našoj posvećenosti vertikalno integriranom modelu poslovanja, Istraživanje i proizvodnja i dalje ostaje glavni novčani generator INA-e, a s cijenama proizvoda na povijesno niskim razinama i bez brzog oporavka na vidiku, krizni menadžment postao je nužan za sve energetske kompanije. INA nije izuzetak te moramo brzo reagirati na novo okruženje. Već smo započeli s primjenom niza mjera, poput analize operativnih troškova i prilagođavanja pojedinih planiranih kapitalnih ulaganja dok ne prestane ekonomski zastoj uzrokovan preventivnim mjerama. Unatoč tome, menadžment INA-e ostaje posvećen programu INA R&M Novi smjer 2023. Čak i nakon što budu ukinute preventivne mjere povezane s izbijanjem COVID-19, naftna i plinska industrija morat će se dugoročno prilagoditi jer je izvjesno da industrija kakvu smo poznavali neće vratiti snagu kroz nekoliko mjeseci", zaključio je prvi čovjek INA-e.