MOL odgađa isplate dividendi

Autor: B.O. Objavljeno: 04.05.2020. 🕜 08:37 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Tvrtka zadržava dobit dok se stanje ne normalizira

Zbog pandemije koronavirusa, MOL Grupa prošli tjedan održala je izvanrednu skupštinu umjesto redovne Godišnje skupštine. 

Na izvanrednoj skupštini je Upravni odbor umjesto dioničara odlučivao o svim prijedlozima i predloženim odlukama koji su bili na dnevnom redu Godišnje skupštine. Tako su članovi Upravnog odbora odobrili prijedlog kriznog upravljanja vezan uz isplatu dividende, prema kojem će tvrtka u potpunosti zadržati dobit nakon oporezivanja iz 2019. dok se stanje ne normalizira, nakon čega može biti isplaćena kao dividenda, ako dioničari tako odluče. 

Upravni odbor odobrio je i financijsko izvješće i konsolidirane financijske izvještaje za 2019. godinu.

 

Neviđeni izazovi 

"Današnji dan gorkog je okusa, jer je 2019. bila financijski jaka godina za nas, ali nedavno su se u sjeni koronavirusa okolnosti brzo i dramatično promijenile. Pandemija je predstavljala neviđene izazove cijelom svijetu, uključujući Europu, Mađarsku i MOL. Do sada je naša tvrtka poslovala sigurno, bez ikakvih smetnji. Unatoč tome, uveli smo niz mjera kako bismo smanjili učinke ekonomske i krize uzrokovane koronavirusom koja utječu na Grupu. Cilj naših mjera je osigurati nam da izađemo iz krize jači nego što smo bili prije te nastavak pružanja konkurentnog povrata našim dioničarima", izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Upravnog odbora MOL Grupe. 

Inače, ova mađarska naftna i plinska kompanija je u 2019. ostvarila 2,4 milijarde dolara CCS EBITDA, što je iznad zadanih godišnjih smjernica. 

Nadalje, napravila je važne korake na putu transformacije do 2030., kupila je značajnu imovinu za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Azerbajdžanu, postigla je 50 posto dovršetka u svom vodećem projektu Polyol, dok su Usluge kupcima i maloprodaja imale još jednu rekordnu godinu.

TAGOVI